Hoppa till innehållet
En oberoende guide till fågelskådningFrån första kikaren till nästa utflykt
UOF

Ut och fågelskåda

UOF

Lappmes

Lappmesen (Poecile cinctus) är en stannfågel i de nordliga barrskogarna, 12,5-14 centimeter lång, med brun hjässa, vita kinder, svart haklapp och rostbruna kroppssidor. Arten förväxlas lättast med talltita. Lappmesen har gått kraftigt tillbaka i stora delar av Norden, så du hittar den i dag främst i gammal skog i norra Sverige. Fynd söderut och i Uppland är ovanliga och bör dokumenteras noga.

Hur känner du igen en lappmes?

En lappmes väger 11-14,3 gram enligt uppgifter som sammanställts från fältstudier, vilket är mer än talltitan men mindre än talgoxen. Huvudet är mörkbrunt med något ljusare hjässa och mörkast på strupen och kring ögat. Kinderna är vita. Ryggen är kanelbrun och vingpennorna svartaktiga med ljusa kanter. Undersidan är vitaktig med blekt rostbruna sidor.

Fjäderdräkten ser luftig och lite urblekt ut jämfört med de flesta mesar. Den svarta haklappen är större än talltitans. Uppgifterna om längd spretar något mellan källorna: en del anger 12-13,5 centimeter, andra 12,5-14 centimeter. Skillnaden saknar betydelse i fält eftersom storleken ändå är svår att bedöma på en mes.

Vad låter en lappmes?

Lätet påminner om talltitans. Ett utdraget ”dij” som upprepas fyra till fem gånger är typiskt enligt tyska standardverk. Talltitan låter mer nasalt ”zi zi tjä tjä tjä”. Lätena är så lika att de inte räcker ensamma för en bestämning. Jämför gärna med inspelningar hos NatureGate eller i en ljudapp innan du åker ut.

Hur skiljer du lappmes från talltita, entita och svartmes?

Talltitan är den viktigaste förväxlingsarten. Talltitan har en matt, sotsvart till svartbrun hjässa som når ner mot manteln, ett ljust fält på den hopfällda vingen och gulbeige sidor. Lappmesen har brunare hjässa, större haklapp och kanelbrun rygg. I skugga kan en brun hjässa se nästan svart ut. I varmt kvällsljus kan en svart hjässa se brun ut. Bedöm därför flera detaljer i neutralt ljus.

Entitan har en glansigt blåsvart hjässa och liten haklapp. Entita är en art i södra och mellersta Sverige och är inte trolig i lappmesens nordliga skogar. Svartmesen har svart hjässa med en vit nackfläck och två vita vingband, så den är lätt att skilja ut när du ser huvudet bakifrån.

Detalj Lappmes Talltita Entita Svartmes
Hjässa brun matt sotsvart glansigt blåsvart svart med vit nackfläck
Haklapp stor och svart svart, mindre liten svart
Rygg kanelbrun gråbrun gråbrun blågrå
Kroppssidor rostbruna gulbeige ljusa beige
Vingen ljusa kanter på pennorna ljust vingfält utan tydligt fält två vita vingband
Miljö i Sverige gammal barrskog i norr barr- och blandskog i hela landet lövskog i söder barrskog i hela landet

Använd tabellen som checklista och kryssa i det du såg. En fågel som gömmer halva huvudet bakom en gren får hellre förbli obestämd tills du får en bättre vy.

Var lever lappmesen?

Lappmesen häckar i subarktiska delar av Skandinavien och vidare österut genom norra Ryssland till Alaska och nordvästra Kanada. Arten är en stannfågel och de flesta individer flyttar inte. Lappmesen räknas som barrskogsspecialist och föredrar gammal skog framför ung. Norska studier beskriver tallskog med mycket lavar som en typisk miljö. Arten finns också i barrskog uppblandad med björk.

Boet läggs i gamla hackspetthål eller i håligheter som fågeln själv hackar ut i mjuk, död ved. Behovet av döda träd och gamla hål knyter lappmesen hårt till skog som fått stå orörd länge. När sådana träd försvinner blir det färre boplatser.

Är lappmesen rödlistad och varför minskar den?

Lappmesen har minskat kraftigt i Norden. I Folldal i Norge utgjorde lappmesen 64 procent av mesindividerna i lavrik tallskog år 1982. År 2011 var andelen nere i 1 procent. Det isolerade beståndet i södra Norge beskrivs som nära att försvinna. Finland har också haft stora minskningar.

Forskarna pekar på flera orsaker. Avverkning av gammal skog anses vara den viktigaste i Finland. Konkurrens från talltita och talgoxe samt förändrad vegetation i ett varmare klimat nämns också. Lappmesen behöver gamla träd för både bo och föda, så skogsbruket påverkar arten på flera sätt samtidigt.

SLU Artdatabanken gav ut rödlistan 2025 och skriver att läget för fåglarna som grupp har försämrats jämfört med 2020. I Rödlista 2025 klassas lappmesen som nära hotad (NT).

Kontrollera statusen: rödlistekategorin kan ändras mellan bedömningarna. Artfakta hos SLU Artdatabanken visar alltid den gällande kategorin och motiveringen.

Vad äter lappmesen och lagrar den mat?

På sommaren äter lappmesen främst insekter och spindlar. På hösten och vintern tar den också oljerika frön, framför allt från barrträd. Födan söks i barr, i lavar och under barkfjäll.

Mesar i släktet Poecile är kända för att gömma mat inför vintern. Talltitan, som är lappmesens närmaste släkting i Sverige, hör till de mest studerade lagrande mesarna. Hur mycket just lappmesen lagrar har vi inte kunnat belägga i en källa vi kontrollerat. Därför ger vi inga siffror. Lagring är ett rimligt sätt att klara vintern för en stannfågel i norr, men det är vår tolkning.

Syns lappmes söderut och i Uppland?

Uppland ligger långt söder om lappmesens nordliga skogar. Lappmesen är en stannfågel och de flesta stannar i sina revir även på vintern. Fynd söder om det ordinarie utbredningsområdet är därför ovanliga. Vi har inte hittat någon kontrollerbar sammanställning av lappmesfynd i Uppland, så vi anger varken år, lokaler eller antal här.

Vill du se vad som rapporterats i länet: sök på lappmes i Artportalen och avgränsa till Uppsala län och Stockholms län. Ett fynd så långt söderut behöver en noggrann beskrivning och gärna bild. Vår guide om att rapportera i Artportalen visar hur du lägger in en observation med kommentar.

Talltita i dåligt ljus är den vanligaste orsaken till felbestämda lappmesar. Hos en talltita kan den svarta hjässan se brun ut i solnedgången. Se därför särskilt efter ryggens färg och kroppssidornas rostbruna ton innan du rapporterar en lappmes söder om fjällregionen. Ryggen är gråbrun hos talltitan och kanelbrun hos lappmesen.

Var har du störst chans att se lappmes?

Chansen är störst i gammal barrskog i norra Sverige. Lavrik tallskog och barrskog med inslag av björk är bra miljöer, särskilt där det finns döda träd och gamla hackspetthål. Vintern är en bra tid eftersom lappmesen stannar kvar och ofta rör sig i mesflockar tillsammans med talltitor.

Lyssna efter mesflockar och gå igenom varje individ. Lappmesen kan också dyka upp vid fågelbord nära skogen. Undersökningar av övervintrande skogsfåglar kring Storuman i Lappland under perioden 1986-2017 visar att vinterräkningar av skogsfåglar ger användbara data. Svensk fågeltaxering följer beståndsutvecklingen för svenska fåglar varje år.

Hur dokumenterar du en lappmes?

Skriv ned datum och plats men skilj den öppna rapporteringen från känsliga detaljer om en häckning. Beskriv vilka delar av fågeln du såg och hur länge. En kort ljudinspelning kan komplettera en bild om den fångats utan uppspelning eller annan lockning.

När du ber någon om hjälp ska du skicka originalbilden tillsammans med din beskrivning. En hårt beskuren och färgjusterad bild kan dölja det som behövs för bedömningen. Skriv också vad du själv är osäker på.

Låt fågeln fortsätta söka föda. Flytta inte grenar, gå inte fram till en hålighet och spela inte upp mesläten för att få en bättre bild. Går observationen inte att förbättra från platsen där du står är det ofta bäst att nöja sig med anteckningen. Boplatser i gamla hål ska alltid få vara ifred.

Vanliga frågor om lappmes

Hur känner man igen en lappmes?

Lappmesen har brun hjässa, vita kinder, stor svart haklapp, kanelbrun rygg och rostbruna kroppssidor. Den är 12,5-14 centimeter lång.

Vad är skillnaden mellan lappmes och talltita?

Talltitan har matt sotsvart hjässa, ljust vingfält och gulbeige sidor. Lappmesen har brunare hjässa, större haklapp och tydligare rostbruna sidor.

Var finns lappmes i Sverige?

Lappmesen lever i gammal barrskog i norra Sverige. Den är en stannfågel och de flesta flyttar inte.

Är lappmesen rödlistad?

Lappmesen har minskat kraftigt i Norden. I Rödlista 2025 från SLU Artdatabanken klassas lappmesen som nära hotad (NT).

Varför minskar lappmesen?

Avverkning av gammal skog anses vara den viktigaste orsaken i Finland. Konkurrens från andra mesar och förändrad vegetation i ett varmare klimat nämns också.

Vad äter lappmesen?

Lappmesen äter insekter och spindlar på sommaren. På hösten och vintern tar den också oljerika frön, främst från barrträd.

Kan man se lappmes i Uppland?

Fynd i Uppland är ovanliga eftersom arten är stannfågel i norr. Sök i Artportalen på Uppsala län och Stockholms län för att se vad som rapporterats.

Källor

Källorna kontrollerades 13 oktober 2026.