Småfågelskådarna (för barn)

Småfågelskådarna är pausat tills vidare. Är du intresserad av att hålla i exkursioner för barn så är du varmt välkommen att höra av dig!

Småfågelskådarna är Upplands Ornitologiska Förenings verksamhet för fågelintresserade barn i åldrarna 6−12 år. Exkursionerna vänder sig till barn med medföljande anhörig.

Verksamheten startade 2014 och vi har sedan dess bland annat besökt Hjälstaviken, Ledskär, Dalkarlskärret, Trunsta träsk, Öland, Fulufjället och inte minst Vendelsjön där vi varit med på ringmärkning varje höst. En del av aktiviteterna har vi genomfört tillsammans med Entomologiska Föreningen i Upplands verksamhet för barn, Småkrypsspanarna.

Exkursioner sensommar/höst 2019:

Ringmärkning Oxängen – Vendelsjön lördag 31 augusti  – OBS! FULLBOKAD

Traditionsenligt följer vi med på ringmärkning vid Örbyhus slott/Oxängen. Mesar och sångare fastnar i näten liksom en och annan trast. Alla som vill får hålla en fågel i handen. Erfarna ringmärkare berättar om vad ringmärkningen lär oss. De som vill följer med till fågeltornet vid Varggropen på andra sidan Vendelsjön och tittar på rastande änder, gäss, vadare och rovfåglar när ringmärkningen är över. Fikar gör vi på Ängslyckans café ett stenkast från fågeltornet.

Guidar gör Petter Haldén och Nina Janelm.

Samling: Kl 0730 vid Örbyhus slotts parkering.

Hjälstaviken söndag 22 september

Mängder av gäss, änder och vadare väntar oss i Hjälstaviken, om vi hjälps åt bör vi bland annat kunna se den sällsynta fjällgåsen som är på väg söderut från häckplatserna i fjällen. Pilgrimsfalk och andra rovfåglar kan vi också se. Hjälstaviken är enligt många Upplands bästa fågellokal och i slutet av september är det mängder av fåglar runt viken. Vi samlas på Hårbyparkeringen och skådar oss sakta ned mot fågeltornet. Ta med fika!

Guidar gör Petter Haldén.

Samling: kl 1600 på Parkeringen i Hårby på västra sidan av Hjälstaviken, se vägbeskrivning här: http://uof.nu/fagellokaler-2/hjalstaviken/#vagbeskrivning

Att delta vid ringmärkningen vid Vendelsjön är ett uppskattat inslag i Småfågelskådarnas verksamhet. Foto: Petter Haldén