Oxängens CES-ringmärkning

Vendelsjön är en av Upplands fågelrikaste sjöar. Vid dess västra strand, alldeles intill Örbyhus slott, ligger märkplats Oxängen. Här har standardiserad ringmärkning av häckande småfåglar, så kallad CES-märkning, ägt rum sedan 2003.

Syftet med ringmärkningen är att kunna följa beståndsutvecklingen hos vanliga tättingar. Enligt riktlinjerna för CES sker ringmärkning vid tolv tillfällen från maj till augusti. Nätens antal och placering är desamma varje år. På Oxängen genomförs ibland även ringmärkning på hösten, utanför CES-projektet.

UOF och Småfågelskådarna anordnar årligen varsin exkursion till Oxängen. Om du är intresserad av att följa med till ringmärkningen och träffa fåglar på riktigt nära håll, kolla UOF:s program som du hittar här!

Nedan hittar du rapporter från de senaste märktillfällena. Gå också gärna med i Facebook-gruppen Oxängens CES-märkning där du kan följa med i vad som händer på märkplatsen.

Nötväcka ringmärkt vid Oxängen
Nötväcka ringmärkt vid Oxängen

Säsongsavslutning söndag 27 augusti

För årets CES-final hade vi gott om folk på plats! Inte nog med det gamla gänget av Oxängare, vi hade också en guidning för Naturskyddsföreningen Tierp denna kalla dag, där det var is på bordet på morgonen. Efter att solen gått upp tinade dock både bord och frusna ringmärkare långsamt upp.

Guidningen gick fint och besökarna fick dessutom vara med om en rolig och ovanlig händelse på Oxängen. Den första fågeln, en rödhake, vi drog ur påsen för guidningen visade sig vara ringmärkt. Först blev vi lite lätt besvikna, men besvikelsen förbyttes snabbt i spänning när det var ett helt obekant ringnummer som stod på ringen. Vid en närmare titt kunde jag också läsa av texten som stod där: ZOOL. MUSEUM DENMARK. Det var alltså en dansk ring! Främmande återfynd är inte ens årliga på Oxängen, så det var verkligen roligt, och kul också att besökarna fick vara med och bevittna vår uppspelthet!

I övrigt var fångsten lite sisådär, 33 fåglar är rätt magert såhär års. Inga blåhakar ville visst hoppa in i våra nät denna gång. Det var allt för den ordinarie ringmärkningen det här året, men vi är åter i maj 2018!

Dagens fångst, 33 ex av 12 arter:
Nymärkningar (22 st): järnsparv 2, rödhake 4, taltrast 2, svarthätta 2, sävsångare 1, rörsångare 3, lövsångare 1, talgoxe 4, blåmes 1, bofink 2
Kontroller (11 st): sädesärla 1, gärdsmyg 1, järnsparv 1, rödhake 5 (inkl dansken!), talgoxe 2, bofink 1

Den danskmärkta rödhaken med nummer 9K78844. Det ska bli spännande att så småningom få veta var och när den märktes!

Söndag 20 augusti

Idag regnade det inte! Vi kunde alltså fullfölja dagens märkning som planerat, trots att det blåste lite ute i vassen. Dagens tappra skara fick njuta av lite blandade fåglar i fångsten, men höjdpunkterna var nog observationerna utanför fångst. Först fick vi se inte mindre än fyra nötkråkor som flög tillsammans över trädtopparna, och mot slutet av obstiden kunde vi njuta av två bivråkar som cirklade över oss en stund. De var ljudliga och ropade mycket, vilket gjorde att vi kunde jämföra lätet med ormvråkens (som vi hört strax innan). Så hur låter en bivråk jämfört med ormvråk? ”Lite fiskmås”, ”är den inte lite pipigare?”, ”typ lite kortare”. Även i övrigt var det bra på rovfågelsfronten med havsörn, fiskgjuse, lärkfalkar och tornfalk.

Sammantaget en väldigt trevlig dag, med stora mängder bofinkar som drog fram i skogskanten. Tyvärr drog den stora merparten över våra nät, endast några få fastnade.

Dagens fångst, 32 ex av 12 arter:
Nymärkningar (28 st): sädesärla 1, gärdsmyg 3, rödhake 6, koltrast 1, svarthätta 1, sävsångare 3, rörsångare 3, gransångare 1, talgoxe 1, blåmes 1, bofink 5, sävsparv 2
Kontroller (4 st): rödhake 1, sävsångare 2, blåmes 1

Unga rödhakar förekom idag i alla ruggningsstadier, från helt juvenil dräkt till bildfågeln som var färdig med sin postjuvenila ruggning

Måndag 7 augusti

Även denna gång förstörde vädergudarna den planerade helgmärkningen, men måndagar verkar vara ett vinnande koncept! Kvällen började mulet men klarnade upp allt eftersom och framåt kvällen infann sig en nästan tropisk känsla med fuktig luft och värmande sol. Hyfsad fångst (näst bäst för i år) med gott om framför allt sävsångare, men även lite mindre vanliga arter som törnskata och stenknäck.

Dagens fångst, 40 ex av 16 arter:
Nymärkningar (35 st): rödvingetrast 1, koltrast 1, svarthätta 4, trädgårdssångare 1, sävsångare 7, rörsångare 4, gransångare 2, lövsångare 4, talgoxe 1, entita 1, törnskata 1, bofink 4, grönfink 1, stenknäck 1, sävsparv 2
Kontroller (5 st): rödhake 1, trädgårdssångare 1, sävsångare 1, talgoxe 1, entita 1


Måndag 24 juli

Då föregående helgens väder satte käppar i hjulen för planerade aktiviteter fick tredje julimärkningen ske på en måndag. Dimma när vi satte upp näten, frampå morgonen mest molnigt och inte jättevarmt men vi sju som var på plats kämpade på och ringmärkte 31 fåglar samt kontrollerade 6 dito. Det börjar dyka upp en del ungfåglar och särskilt kul med två nötväckor.
A
Dagens fångst, 37 ex av 15 arter:
Nymärkningar (31 st): gärdsmyg 2, järnsparv 1, rödhake 6, rödvingetrast 2, koltrast 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 3, törnsångare 1, sävsångare 1, rörsångare 3, lövsångare 2, talgoxe 2, entita 1, nötväcka 2, bofink 3
Kontroller (6 st): rödhake 1, sävsångare 2, rörsångare 3

 

Dimmig soluppgång över Vendelsjön
Nötväckan är som bekant den enda fågeln som kan klättra ner för trädstammar med huvudet före. Rejäla klor och starka ben har de!
Ibland är det klurigt att plocka intrasslade fåglar. Efter lite tålmodigt pillande befriades dock sångaren utan skador på vare sig fågel eller nät.

Lördag 15 juli

Årets andra julimärkning blev som vanligt en trevlig dag med god diversitet i fångsten. Skogen/sumpen levererade bäst idag med 23 fångade fåglar, mot 12 i vassnäten. Särskilt lyckosamt var nät nr 6, där det sällan var tomt vid rundorna. Nät 7-8 gav dock inte en fågel. Sannolikt är det dessa nätplatser som har förändrats mest sedan vi startade, träden och buskarna är betydligt högre nu än 2003 och det kändes nästan djungelskuggigt!
Flera arter sjöng ännu, som svarthätta, trädgårdssångare, lövsångare och t o m näktergal helt kort vid nät 11. En storskarv flög över och hussvalor, steglitser mm noterades. En nöjd personalgrupp avslutade med välförtjänt glass på golfklubben där bland annat en ringmärkt pilfink sågs.
A
Dagens fångst, 35 ex av 15 arter:
Nymärkningar (30 st): sädesärla 1, gärdsmyg 1, järnsparv 1, rödhake 3, koltrast 2, svarthätta 5, törnsångare 3, sävsångare 1, rörsångare 5, gräshoppsångare 1, lövsångare 1, talgoxe 1, blåmes 3, grönfink 1, sävsparv 1
Kontroller (5 st): koltrast 1, törnsångare 1, lövsångare 1, talgoxe 1, blåmes 1

 

Porträtt av ung törnsångare, en ur en kull på tre som flög in i nätet samtidigt
Åldersbestämning av gräshoppssångare är inte det lättaste… alla böcker åkte fram!
Lycka är att få hålla i en blåmes!

Onsdag 5 juli

Det blev som vanligt en lyckad Oxängsmorgon med behagligt väder, trevlig samvaro och varierad fågelfångst. Det börjar bli gott om årsungar nu men ännu inga av de vasslevande Acrocephalus-sångarna. Inget direkt anmärkningsvärt i näten, i fält är backsvala kanske värd att nämnas.
A
Dagens fångst, 33 ex av 15 arter:
Nymärkningar (28 st): gärdsmyg 1, järnsparv 2, rödhake 4, näktergal 1, taltrast 1, svarthätta 2, trädgårdssångare 1, törnsångare 2, sävsångare 1, rörsångare 2, lövsångare 5, talgoxe 1, blåmes 3, nötväcka 1, sävsparv 1
Kontroller (5 st): rödhake 1, sävsångare 1, rörsångare 2, lövsångare 1

 

De yngsta assistenterna låter sig härdas med en blåmes i handen
De inte riktigt lika unga och redan härdade njuter av kaffe i solen

Midsommardagen 24 juni

Denna högtidsdag hade fåglarna uppenbarligen bättre saker för sig än att flyga in i våra nät. Resultatet blev sällsynt magert på den normalt så givande Oxängen!

Dagens fångst, 10 ex av 9 arter:
Nymärkningar (3 st): rödhake 1, taltrast 1, rörsångare 1
Kontroller (7 st): järnsparv 1, rödhake 1, näktergal 1, törnsångare 1, sävsångare 1, törnskata 1, sävsparv 1


Fredag 16 juni

Trots både arbetsdag och fredagskväll blev vi en diger skara entusiaster som rodde hem årets andra junimärkning. Det hade förvarnats om regn men något sådant såg vi inte röken av, hela kvällen var fin och självklart hade vi lika roligt som vanligt. 28 märkta varav bland annat två törnskator (en av vardera kön) och en nötväcka (1k!). Utöver den senare var det bara ett par mesar som var ungfåglar, rörsångarna verkar inte ha några flygga småttingar än.

Dagens fångst, 34 ex av 16 arter:
Nymärkningar (28 st): rödhake 1, näktergal 1, koltrast 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 1, sävsångare 1, rörsångare 7, gransångare 2, lövsångare 1, talgoxe 6, entita 1, nötväcka 1, törnskata 2, bofink 2
Kontroller (6 st): gärdsmyg 1, koltrast 1, sävsångare 2, talgoxe 1, sävsparv 1

Den fantastiskt charmiga lilla gärdsmygen

Familjefoto på två talgoxsyskon
Det är så här vi fångar fåglarna på Oxängen. För den som inte är van kan bilden se otäck ut men den här sävsångaren tar inte skada av nätet. Fåglarna hanteras mycket varsamt.

Tisdag 6 juni

Sjätte juni, nationaldag men framför allt Vendeldagen! Det innebär traditionsenligt öppen guidning på Oxängen, och idag hade vi gott om besökare från klockan 7 till klockan 10. Det var säkert uppemot 30 personer som tog sig ner till märkplatsen för att få se på ringmärkning, däribland många barn. Kul! Roligt var också att vi faktiskt hade en hel del fågel att visa upp, och Oxängen levererade igen när det gäller variation av arter.

Näten kom upp närmast på rekordtid idag tack vare gott om personal som hjälpte till och sen bara rullade det på. En av de första fåglarna som märktes var en buskskvätta, en snygg hane. Vi märker inte så många buskskvättor på Oxängen, så vi njöt alla av dess uppenbarelse. Under dagen trillade också några andra ganska ovanliga Oxängenarter in såsom två härmsångare och en större hackspett. Hackspetten kunde också (efter att vi lyckats åldersbestämma den till 3k) visas upp för besökarna, annars har vi ofta fångat dem efter att alla har gått.

En hane törnskata var inne i ett nät men slet sig, men i nästa runda satt den där! En gräshoppsångare sjöng sitt entoniga surrande och vi ringmärkte en. Fyra näktergalar är också värt att nämna. Borta vid nät 9 hördes en mindre flugsnappare sjunga, men den ville tyvärr inte fastna i nåt nät. Allt som allt en mycket trevlig dag med nästan perfekt väder. Strax efter att vi drog ihop näten mulnade det på och vi kände några regndroppar, så vädergudarna var på vår sida idag. Vi ser fram emot nästa gång!

Dagens fångst, 46 ex av 17 arter:
Nymärkningar (34 st): järnsparv 2, rödhake 2, näktergal 4, BUSKSKVÄTTA 1, svarthätta 4, trädgårdssångare 3, sävsångare 3, rörsångare 2, gräshoppssångare 1, härmsångare 2, talgoxe 5, törnskata 1, pilfink 2, sävsparv 2
Kontroller (12 st): större hackspett 1, järnsparv 3, svarthätta 1, trädgårdssångare 2, sävsångare 1, blåmes 2, bofink 1, sävsparv 1

Buskskvätta, 2k hane, det vill säga kläckt i fjol
Större hackspett, 3k hane. Hos hackspettar kan man (ibland) inte bara skilja ut de fåglar som föddes förra året utan också, som här, de som kläcktes förrförra året. Denna var dessutom redan ringmärkt, och javisst, den märktes här år 2016 som 2k.
Törnskata, hane. Hos törnskator ruggar både unga och gamla komplett under vintern, det vill säga att de byter ut samtliga fjädrar. Då kan vi inte åldersbestämma dem så här års eftersom alla åldrar har lika fräscha och fina fjädrar.
Näktergal. Man hör den ju oftare än man ser den, men såhär ser den ut! Hos många arter kan man se stor gul mungipa hos ungar, och det kan vara ett bra kännetecken just på en ungfågel. Det funkar inte hos näktergal dock, den har som synes stor gul mungipa hela livet.

Lördag 20 maj

Denna dag hade vi besök av medlemmar i UOF som hade sin traditionella exkursion till Oxängens CES-ringmärkning. Med tio besökare på plats kunde vi bland annat visa upp en maffig stenknäck!

Dagens fångst, 34 ex av 15 arter:
Nymärkningar (31 st): järnsparv 1, rödhake 1, taltrast 1, koltrast 1, svarthätta 3, trädgårdssångare 3, ärtsångare 1, törnsångare 4, sävsångare 2, rörsångare 7, lövsångare 3, grå flugsnappare 1, talgoxe 1, stenknäck 1, sävsparv 1
Kontroller (3 st): järnsparv 1, trädgårdssångare 1, talgoxe 1

Senaste skvallret florerar vid Oxängens fikabord
Den lite anonyma järnsparven. Den tunna insektsätar-näbben avslöjar att den inte alls är en sparv, istället tillhör den det alldeles egna släktet järnsparvar.


Söndag 14 maj

De morgonpigga nätuppsättarna (Nina, Anita, Petra, Lars-Erik och Bernt) möttes imorse av en rent otroligt vacker soluppgång och nästan magiskt ljus vid Oxängen. Snart gick dock solen i moln och dagen präglades mestadels av växlande småregn och småkyligt majväder. Vid 6-snåret dök Robert Ekblom upp med sina faunistikstudenter, och till skillnad från förra året – då vi slog rekord i minst antal fåglar fångade vid Oxängen – blev idag en riktigt bra dag, inte minst artmässigt. Besökarna fick se flera olika arter och pedagogiskt nog kunde vi bland annat visa upp lövsångare och gransångare sida vid sida. Några för Oxängen ovanliga arter märktes också, nämligen en ärtsångare (som satt och sjöng för oss hela morgonen) och en grå flugsnappare.

Särskilt rolig var kontrollen av en gransångare med ringnummer Z61088, vilket var ett nummer vi inte alls kände igen. Var det månne en främmande kontroll? Nej, en koll i databasen visade att så inte var fallet. Fågeln ringmärktes dock redan den 10 maj 2014. Kul att få igen denna gamla gransångare efter tre år!

Dagens fångst, 33 ex av 17 arter:
Nymärkningar (26 st): järnsparv 2, rödhake 1, taltrast 2, svarthätta 1, ärtsångare 1,
törnsångare 1, sävsångare 2, rörsångare 2, gransångare 2, lövsångare 7, svartvit flugsnappare 1, grå flugsnappare 1, trädkrypare 1, bofink 1, sävsparv 1
Kontroller (7 st): järnsparv 3, gransångare 1, talgoxe 1, blåmes 2

Nästa gång blir det guidning för UOF!

Stämningsfullt morgonljus över märkplatsen
Sångsvan utanför spången
En gammal hane bofink är en riktigt grann fågel!
Det är inte så ofta vi fångar grå flugsnappare vid Oxängen. Denna satt ute i vassnäten mot slutet av märkdagen.

Säsongspremiär söndag 7 maj 2017

Det var rätt kyligt när årets premiärmärkning gick av stapeln, märkare och medhjälpare fick alla känna av frusna fingrar. Fåglarnas aktivitet var det dock inget fel på! Medan näten sattes upp trummade en mindre hackspett eller två, och flera vårprimörer såsom svarthätta och svartvit flugsnappare hade dykt upp. Årets första fågel i nät blev precis som förra året en sävsparv. Sen rullade det på rätt bra och vi slutade på 36 fångade fåglar varav 29 nymärkningar. Det är faktiskt tredje bäst nånsin, bara två gånger (2003 och 2011) har vi märkt fler än 30 fåglar på första majmärkningen.

Förutom märkningen noterades faktiskt en ny art för Oxängen (dvs. arter som vi ser eller hör från märkplatsen), nämligen ett par SJÖORRAR som låg i vattnet utanför spången! Dessutom dansades det till Rockin’ Robin, vildsvinen har nog slutligen vunnit kampen om våra stigar (det går inte längre att bara vända tillbaka tuvor för hela stigen är sönderbökad) och Luna gjorde debut som fågelhund genom att skrämma in en större hackspett i nätet – därefter hade de tävling i vem som kunde låta högst… Vi fick också besök av Fredrik, som är nyinflyttad i Örbyhus, och hans 9-åriga dotter Elin som var väldigt intresserad. En trevlig säsongsdebut, med andra ord!

Dagens fångst, 36 ex av 15 arter:
Nymärkningar (29 st): större hackspett 1, gärdsmyg 3, järnsparv 1, rödhake 2, taltrast 1,
koltrast 2, gransångare 2, lövsångare 1, svartvit flugsnappare 2, stjärtmes 3, talgoxe 1, blåmes 4, trädkrypare 1, bofink 3, sävsparv 2
Kontroller (7 st): gärdsmyg 1, järnsparv 2, talgoxe 1, blåmes 2, sävsparv 1

Svartvit flugsnappare, 3k+ hane
Stjärtmespaparazzi!
Anders ringmärker och Petra skriver
Trädkrypare

Säsongsavslutning lördag 27 augusti

Årets sista CES-ringmärkning blev en lite avkortad historia. Det blåste rätt friskt redan när vi satte upp näten, och vinden snarare ökade än avtog under förmiddagen, så när vi nått fyra timmar, vilket är minimigränsen för en godkänd CES-märkning, togs näten ned. Inga blåhakar idag, roligast var istället nötväcka och domherre. Totalt fångades 18 fåglar.

Trots bristen på fåglar var det ändå trevligt som vanligt vid Oxängen. En nötkråka flög förbi och två lärkfalkar for runt, den ena mobbade för en kort stund en stor duvhök. Gärdsmygen sjöng fortfarande. I övrigt har vi slagit rekord i dåliga skämt i och med några riktigt usla gåsvitsar (”jag ANSER att det där var en grågås” och dylikt)…

Nåväl, i och med detta är årets officiella ringmärkning slut, och vi landade på totalt 348 nymärkningar av 34 arter. Vi ses igen till nästa säsong!

Dagens fångst, 18 ex av 8 arter:
Nymärkningar (17 st): järnsparv 1, rödhake 4, koltrast 2, svarthätta 1, sävsångare 1, rörsångare 6, nötväcka 1, domherre 1.
Kontroller (1 st): rödhake 1.

Bosse och Åsa på väg att kolla näten
Bosse och Åsa på väg att kolla näten
Ruggande adult rödhake, påtagligt kortstjärtad pga detta!
Ruggande adult rödhake, påtagligt kortstjärtad pga detta!
Inte världens bästa bild, men man kan se hur ruggningen pågår med nya pennor som är på väg ut. De nya fjädrarna är lite mörkare och glansigare än de gamla, som är mer blekt bruna. Rödhake.
Rödhaken här med utbredd vinge där man ser hur ruggningen pågår med nya pennor som är på väg att växa ut. De nya fjädrarna är lite mörkare och glansigare än de gamla, som är mer blekt bruna.

Lördag 20 augusti

Idag genomfördes den andra augustimärkningen med gott resultat. Totalt 58 fångade fåglar med den ovanliga kombinationen gräshoppsångare och blåhake på topp. Gott om blåmes, rödhake och rörsångare – dessa tre stod för nära två tredjedelar av fångsten. Andra trevliga arter var gärdsmyg, sävsångare och ärtsångare.

I markerna var det påtagligt tyst förutom en sjungande gärdsmyg och en dito lövsångare. Däremot flög det över två nötkråkor, och vid glassdisken på golfklubben efter avslutad märkning kunde vi bekvämt studera denna vackra kråkfågel på ganska nära håll.

Under ringmärkningen hade vi ett femtontal gäster från Naturskyddsföreningen och Örbyhus Biologiska Förening. Intresset var stort runt ringmärkningsbordet och såväl barn som vuxna fick prova på att hålla i fåglar. Eftersom det var torrt i markerna kunde vi också förevisa fågelplockning vid nätplatserna.

Dagens fångst, 58 ex av 16 arter:
Nymärkningar (53 st): gärdsmyg 1, järnsparv 1, rödhake 9, BLÅHAKE 1, koltrast 1, svarthätta 2, trädgårdssångare 1, ärtsångare 1, sävsångare 1, rörsångare 11, GRÄSHOPPSÅNGARE 1, lövsångare 4, talgoxe 3, blåmes 13, entita 1, bofink 2.
Kontroller (5 st): järnsparv 1, blåmes 4.

Sensommarjuvel! Årets första ringmärkta blåhake blev en ung hane. Men redan under första vassrundan studsade en annan ung blåhake runt ute på spången bara några meter från oss där vi stod och plockade blåmesar, den ville dock inte flyga in i nätet...
Sensommarjuvel! Årets första ringmärkta blåhake blev en ung hane. Men redan under första vassrundan studsade en annan blåhake runt ute på spången bara några meter från oss där vi stod och plockade blåmesar, den ville dock inte flyga in i nätet…
Färgglada påsar fulla av fågel efter morgonens första runda i vassnäten
Färgglada påsar fulla av fågel efter morgonens första runda i vassnäten
Gräshoppsångarpaparazzi
Gräshoppsångarpaparazzi
Det står några cembratallar vid golfklubben, och nötkråkan tog sig för av fröna ur kottarna. Riktigt oväntat och kul!
Det står några cembratallar vid golfklubben, och nötkråkan tog sig för av fröna ur kottarna. Riktigt oväntat och kul!

Söndag 7 augusti

Den första augustimärkningen ägde traditionsenligt rum på kvällen, och även om det är skönt att för en gångs skull inte behöva masa sig upp i ottan är fångsten alltid lite sämre på kvällsmärkningar. Vi fick ändå ihop en trevlig blandning av arter och det fortsätter att trilla in ärtsångare som till synes verkar ha ett riktigt bra år! En mycket trevlig kväll i fint väder, och extra glädjande att vi hade besök från ett boende för nyanlända ungdomar. Vi fick också bläddra i en fantastiskt charmig fågelbok från Taiwan som ringmärkningsansvarige Leo hade med sig.

Dagens fångst, 30 ex av 13 arter:
Nymärkningar (28 st): gärdsmyg 1, rödhake 3, rödvingetrast 1, svarthätta 7, trädgårdssångare 1, ärtsångare 1, sävsångare 1, rörsångare 5, lövsångare 6, blåmes 1, sävsparv 1.
Kontroller (2 st): talgoxe 1, entita 1.

Att lossa fåglarna ur nätet kan vara lite pilligt ibland!
Att lossa fåglarna ur nätet kan vara lite pilligt ibland
Dagens talgoxe var i full färd med att byta stjärtfjädrar. Stjärtens rundade form förde tankarna åt betydligt mer exotiska fåglar som prinia...
Dagens talgoxe var i full färd med att byta stjärtfjädrar. Stjärtens rundade form förde tankarna åt betydligt mer exotiska fåglar som prinia…
Fågelbok à la Taiwan
Fågelbok à la Taiwan

Söndag 24 juli

Söndagsvädret var synnerligen angenämt med nästan vindstilla hela morgonen, inledningsvis tunna molnslöjor som sedan sprack upp till strålande sol. Inte heller fanns mycket att klaga på vad gäller fångsten, just den tredje julimärkningen brukar kunna toppa säsongen och med 90 fångade fåglar idag lär det kanske bli så även i år (om inte augusti kan skrälla…).

När man räknar samman kontroller och nymärkningar kan man konstatera att det var riktigt jämnt i arttoppen idag – lövsångare tog med 10 ex en knapp seger före hela fyra arter på 9 ex. Bland lite roligare arter kan nämnas Oxängens blott andra grönsångare, dessutom blev det favorit i repris från förra helgen med både ärtsångare (nr 10) och härmsångare (nr 15). Totalt 21 arter i näten och som så ofta bjöd Oxängen på både bredd och spets!

Dagens fångst, 90 ex av 21 arter:
Nymärkningar (81 st): sädesärla 1, järnsparv 4, rödhake 6, taltrast 1, koltrast 1, svarthätta 6, trädgårdssångare 2, ärtsångare 1, sävsångare 9, rörsångare 9, härmsångare 1, lövsångare 10, GRÖNSÅNGARE 1, svartvit flugsnappare 1, talgoxe 5, blåmes 8, entita 1, bofink 9, steglits 1, sävsparv 4.
Kontroller (9 st): rödhake 1, koltrast 1, svarthätta 2, trädgårdssångare 1, törnsångare 1, talgoxe 2, blåmes 1.

Gryningsdis över Oxängen
Gryningsdis över Oxängen
Grönsångare – hörs ganska ofta i skogen intill Oxängen men i fångsten närmast en raritet! Fantastiskt snygg med sin gulgröna rygg, citrongula strupe och kritvita buk
Grönsångare hörs ofta i skogen intill Oxängen men i fångsten är den närmast en raritet. Riktigt snygg med sin gulgröna rygg, citrongula strupe och kritvita buk!
Många småfåglar har egenheten att när de läggs på rygg förstår de inte att de kan flyga iväg utan ligger bara snällt och tittar tillbaka. Här demonstrerat med en järnsparv
Många småfåglar har egenheten att när de läggs på rygg förstår de inte att de kan flyga iväg utan ligger bara snällt och tittar tillbaka. Här demonstrerat med en lydig järnsparv 🙂
En av dagens nio sävsparvar
En av dagens sävsparvar

Söndag 17 juli

Helgens märkning gick av stapeln i söndags, och för första gången i år fick vi bra med fågel! Inte mindre än 47 fåglar ringmärktes och ytterligare 6 kontrollerades denna dag som präglades av ytterst dåliga skämt, prat om gärdsmygar samt inte minst Jons höksångartårta! Mycket god blåbärsskapelse som intogs med vördnad av de närvarande. Det bästa med Oxängen är att man aldrig vet när det plötsligt bjuds på något gott!

Dagens fångst, 53 ex av 17 arter:
Nymärkningar (47 st): gärdsmyg 1, rödhake 3, taltrast 3, svarthätta 4, trädgårdssångare 2, ärtsångare 1, törnsångare 1, sävsångare 1, rörsångare 9, härmsångare 1, lövsångare 6, talgoxe 4, blåmes 4, entita 1, bofink 2, grönfink 1, sävsparv 3.
Kontroller (6 st): rödhake 1, trädgårdssångare 2, rörsångare 1, sävsparv 2.

Noterbart är att alla sävsparvarna (om jag inte minns fel) var adulta honor… tre taltrastar hör heller inte till vanligheterna, och härmsångaren och ärtsångaren var bara nummer 14 respektive 9 på Oxängen totalt. Skoj!

Det var lite mer aktivitet vid ringmärkarbordet idag!
Det var lite mer aktivitet vid ringmärkarbordet idag!
Hanna plockar sin första fågel ur nätet.
Hanna plockar sin första fågel ur nätet
Höksångartårta! På Oxängen har vi en liten tävling där man ska gissa vilken som blir nästa nya art för märkplatsen. För två år sen fångades en höksångare, vilket Jon hade gissat på. Enligt tävlingens regler ska då den som gissat rätt bjuda på tårta. Jon har inte kunnat vara med på länge, men nu var det äntligen dags!
Höksångartårta! På Oxängen har vi en liten tävling där tippar vilken som blir nästa nya art för märkplatsen, och den som gissar rätt bjuder på tårta. För två år sen fångade vi en höksångare, och nu var det äntligen tårtdags!
Oxängens nionde ärtsångare – faktiskt inte helt olik en höksångare :)
Oxängens nionde ärtsångare – faktiskt inte helt olik en höksångare 🙂

Onsdag 6 juli

Första julimärkningen avverkades i behagligt väder och med en hel drös trevliga medarbetare. Diskussioner pågick som vanligt, nu om allt från gransångarraser över röjningsbehov till Islands fotbollsinsatser. Oxängens officiella växtlista påbörjades, naturligtvis med uppländsk vallört som första art. Nina och Anders myntade det nya uttrycket ”Det finns alltid en tuva till att vända” och Albin rensade kanalen från vattenpest. Med mera med mera!

Totalantalet fångade fåglar blev 32, en mindre än årsbästa från Vendeldagen. Inga stora sensationer men en gransångare och två gärdsmygar gladde lite extra. God variation som så ofta på Oxängen! Trevligt också att en hel del arter ännu sjunger i lövskogen, som svarthätta, järnsparv och skogsduva. Inte en enda rörsångare fångades varför vi inte kom ett dugg framåt i färden mot den tusende märkta individen av denna art vid Oxängen.

Avslutning med glass och kaffe vid golfklubben som så många gånger förr. Avslappnat och behagligt.

Dagens fångst, 32 ex av 13 arter:
Nymärkningar (29 st): gärdsmyg 2, järnsparv 2, rödhake 4, taltrast 1, svarthätta 5, trädgårdssångare 1, sävsångare 2, gransångare 1, talgoxe 3, blåmes 5, nötväcka 1, grönfink 2
Kontroller (3 st): järnsparv 1, rödhake 1, sävsparv 1

Såhär glad blir man när man gått en runda och kommer tillbaka med fyllda påsar!
Såhär glad blir man när man gått en runda och kommer tillbaka med fyllda påsar!
Anders plockar ur en taltrast ut nät S9 (förr kallat Plessnätet).
Anders plockar ur en taltrast ut nät S9 (förr kallat Plessnätet)
Taltrasten undersöks
Taltrasten undersöks i detalj
Hampdån, har vi fått lära oss. Hamnade på växtlistan och satte igång en diskussion om att det låter mer som nån slags gammal sjukdom än en växt – "Jag har nog fått lite hampdån i axeln"!
Hampdån, har vi fått lära oss. Hamnade på växtlistan och satte igång en diskussion om att det låter mer som nån slags gammal sjukdom än en växt – ”Jag har nog fått lite hampdån i axeln”!

Lördag 25 juni

Märkningen på midsommardagens eftermiddag–kväll blev en tämligen lugn historia med endast 14 fåglar i näten, men flera omgångar trevliga besökare, även några barn. Min favoritfågel i handen, trädgårdssångaren, var representerad med två märkta.
Ännu sjöng en del arter i skogen som järnsparv, gärdsmyg och svarthätta. Bland fältobsar sågs kan även lärkfalk, fiskgjuse och brun kärrhök nämnas. 

Det var en varm dag och det kändes som att fåglarna var lite loja på grund av detta. Värmen gjorde också att det så kallade ”Oxängsbadet” invigdes medelst plaskande fötter från östra bron.

Roligast var utan tvekan att Oxängens 6000:e fågel ringmärktes, en ung rödhake som blev vederbörligen fotad och ömt kysst innan den släpptes och firande vidtog med bubbel, jordgubbar och chokladkaka! Stort tack till er som varit förutseende att ta med dessa firarattiraljer! Pommacflaskan från jubileet är nu graverad med datum och kompletterar övriga prydnader i märkboden.

Dagens fångst, 14 fåglar av 10 arter:
Nymärkningar (8 st): järnsparv 1, rödhake 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 2, bofink 1,
sävsparv 2
Kontroller (6 st): järnsparv 1, svarthätta 1, rörsångare 3, lövsångare 1

Ringmärkningsgänget firar Oxängens 6000:e ringmärkning!
Märkningsgänget firar Oxängens 6000:e ringmärkta fågel!
13516355_10205260387303388_4129845857111923432_n
Jubileumsdryck
Trädgårdssångare
Trädgårdssångare
Nina inviger Oxängsbadet för säsongen
Nina inviger Oxängsbadet för säsongen

Fredag 17 juni

Månadens andra märktillfälle gick som planerat av stapeln igår kväll med nättid kl 15-21. Ganska varmt till en början men det kändes stundtals lite rått framåt kvällen, fuktig luft och svaga men svala vindpustar. 18 ringmärkta och 6 kontrollerade fåglar är inte några siffror som går till historien men får väl ändå ses som hyfsat med tanke på årets resultat hittills. Två unga sädesärlor, två unga bofinkar och tre dito rödhakar indikerar ändå något slags häckningsframgång. Fåglarna ska förhoppningsvis öka i antal framledes och midsommardagen blir nog en höjdare!

Dagens fångst, 24 fåglar av 10 arter:
Nymärkningar (18 st): sädesärla 3, järnsparv 1, rödhake 3, taltrast 1, rödvingetrast 1, trädgårdssångare 1, rörsångare 1, svartvit flugsnappare 1, talgoxe 1, blåmes 1, nötväcka 1, bofink 3
Kontroller (6 st): trädgårdssångare 1, rörsångare 3, blåmes 2

13407072_10157050431750331_2487984845839630796_n
Unga fåglar har inte fått alla sina fjädrar när de lämnar boet, det ska gå fort att bli flygg så de producerar bara de nödvändigaste, vilka dessutom brukar vara av sämre kvalitet än senare fjädrar. Lyckligvis har de denna dräkt bara en kort tid, snart kommer denna rödhake att börja rugga till adult dräkt. Att fjädrar saknas kan man lätt se genom att blåsa bort fjädrarna omkring.
13427945_10157050431730331_9018862722807192623_n
Vingen på rödhaken mäts.
13432328_10157050432040331_4895386359286089146_n
Rödhaken vägs genom att stoppas i en gammal filmburk på en digitalvåg. Ser lite konstigt ut, men det går väldigt fort och är skonsamt för fåglarna!
13445675_10157050432105331_4260779740934366398_n
Färdigmärkt och färdigmätt får det bli ett litet porträttfoto på den unga rödhaken innan den återfår sin frihet.

Måndag 6 juni

Det blev varken rosenfink, gräshopp- eller flodsångare denna Vendeldag trots våra önskningar. Men det gjorde ingenting, för det blev en toppendag ändå! Trots att det låg frost på vallörten när vi kom tinade det snart upp när solen tittade fram och vi fick en härlig dag med perfekt temperatur och i princip helt vindstilla. Redan innan de första gästerna kom fångade vi under samma runda (och i samma nät) både stjärtmes och mindre hackspett, och många Vendeldagsgäster fick lite senare glädjen att vara med när en mindre flugsnappare fångades och försågs med ring. Det är bara den andra någonsin som ringmärkts vid Oxängen (den första var 18 maj 2013). Vi hade tidvis gott om gäster som fick se ringmärkning, och en del fick också chansen att känna på en fågel eller till och med hålla i och släppa en. 🙂
När alla gäster hade gått blev det lugnare igen, men fågelmässigt var det roliga inte slut, för årets andra större hackspett fångades under en runda i vassen. Kul, men det är rätt skönt för händerna att det trots allt inte är en vanligare art än det är. De har galet starka fötter med supervassa klor, och näbben är inte att leka med heller.

Dagens fångst, 33 fåglar av 16 arter:
Nymärkningar (24 st): STÖRRE HACKSPETT 1, MINDRE HACKSPETT 1, sädesärla 1, rödhake 1, taltrast 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 2, törnsångare 1, rörsångare 6, lövsångare 2, MINDRE FLUGSNAPPARE 1, stjärtmes 3, bofink 2, grönfink 1
Kontroller (9 st): sädesärla 1, järnsparv 2, rödhake 1, trädgårdssångare 2, rörsångare 2, blåmes 1

13394104_10157003813685331_624454029433112300_n
Mindre flugsnappare
13336010_10157003813745331_3212332645359634042_n
Mindre hackspett, hona
13346627_10157003813680331_6498544531536301577_n
Juvenila stjärtmesar, årets första fångade ungfåglar. Notera den vinröda ”ögonskuggan”, vuxna har gul istället.
13327532_10157003813865331_6056672589254058797_n
När solen började värma kom trollsländorna fram. Här en citronfläckad kärrtrollslända, en av de vanligaste trollsländorna vi har vid Oxängen.

Söndag 29 maj

Dagens märkning blev betydligt trevligare än förra gången vad gäller väder och fåglar. Det ramlade in lite fåglar fram till 9-tiden då det tog stopp och vi fick några nollrundor. Men det gjorde inget, det var ju fint väder och trevligt sällskap. Vi åt jordgubbar och dryftade viktiga ämnen såsom klockor, nördar och olika typer av lokallarm. Anders tittade förbi med Luna, världens sötaste shetland sheepdog, och lärde oss hur en rödek ser ut. Roligast i näten var den större hackspett som satt i nät 9 under en runda. Respekt gäller, den kan göra ont att hantera när den både hackar och kniper hårt om ömma ringmärkarfingrar med mycket vassa och starka klor. Ring fick den i varje fall, denna Oxängens femte ringmärkta större hackspett.
Dagens avslutades på golfklubben med glass som vanligt, och Bosse gav en lektion i hur man sparar batteri på sin telefon.


Dagens fångst utgjordes av 25 fåglar av 13 arter:
Nymärkningar (16 st): STÖRRE HACKSPETT 1, rödhake 1, rödvingetrast 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 3, sävsångare 1, rörsångare 3, lövsångare 2, talgoxe 1, stare 1, sävsparv 1
Kontroller (9 st): järnsparv 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 1, talgoxe 2, blåmes 1, sävsparv 3

Nästa gång blir på nationaldagen 6 juni, då är det Vendeldagen och vi har öppen guidning mellan kl 7-9. Alla är välkomna då, så ta gärna med släktingar eller bekanta eller chefer eller beundrare eller bara vem som helst som ni råkar stöta på!

Större hackspett, 2k hane
Större hackspett, 2k hane
Rödvingetrast, 3k+
Rödvingetrast, 3k+
Trädgårdssångare
Trädgårdssångare

Söndag 15 maj

Har vi slagit rekord i få fångade fåglar på Oxängen? Det blåste halv storm och vi tog ner näten en timme före utsatt tid på grund av detta. Det kändes som om allt skulle blåsa bort idag, fascinerande att vi trots allt lyckades genomföra ett märkningstillfälle och ha i alla fall några fåglar att visa upp för grupperna som kom för guidning. Det blev dock betydligt fler besökare än fåglar, inte ens tvåsiffrigt i fångsten! Vi fick hålla till godo med de få som faktiskt fastnade i näten, och trots bristen på fåglar verkade alla nöjda.

Totalt fångades 9 fåglar av 6 arter:
Nymärkningar (4 st): järnsparv 1, rödhake 1, rörsångare 1, talgoxe 1
Kontroller (5 st): järnsparv 2, blåmes 2, sävsparv 1

Vi hoppas på bättre väder nästa gång!

En järnsparv letade sig i alla fall in i näten...
En järnsparv letade sig i alla fall in i näten…
...och belönades med en ring.
…och belönades med en ring.
Nina visar upp en rödhake för våra besökare.
Nina visar upp en rödhake för våra besökare.

Säsongspremiär söndag 8 maj 2016

Varm och solig märkpremiär! Härligt att vara igång igen och som alltid vackert majväder, trevlig fågelsång med flera årskryss och behagligt låg vegetation. Totalt fångades 25 fåglar av 11 arter fördelade enligt följande:
Nymärkningar (23 st): järnsparv 3, koltrast 2, svarthätta 4, sävsångare 1, rörsångare 2, lövsångare 3, talgoxe 1, blåmes 3, bofink 2, sävsparv 2
Kontroller (2 st): törnsångare 1, lövsångare 1

Premiärgänget!
Premiärgänget!
Hej
En lövsångare fick årets första ring
Törnsångare
Första kontrollen – en törnsångare, ringmärkt som 2+ förra året och alltså 3+ nu (även om det inte kan utläsas av dräktkaraktärerna)
Talgoxe
En talgoxe demonstrerar ungefär hur mysigt det brukar vara att hantera mesar…