Exkursionsrapport Svanhusskogarna 16/4-23

Femton morgonpigga entusiastiska personer samlade sig med spetsade öron för att bege sig in i den uppländska skogen, Naturreservatet Svanhusskogarna, en tidig söndagmorgon. Som hjälp bland det svirrande tonerna från trastar hade vi Samuel som ledde oss in i en skog full av sång. Redan vid första stoppen på stigen möttes vi av taltrast, rödvingetrast, rödhake, gärdsmyg, järnsparv och några större hackspettar. Under skogspromenaden var det dessa arter som vi ständigt hade vid vår sida, men ibland dök det upp en skogssnäppa eller en förbiflygande grönsiska. I topparna hoppade bubblande tofsmesar och små svartmesar tillsammans med några trädkrypare som höll sig runt stammarna.

Som ett självklart inslag i en exkursion fikades det, denna gång på en hög avverkade granar. Här delade vi skratt och anekdoter. På tillbakavägen fick vi alla sättas på prov och räkna antal arter vi kunde höra vid varje stopp vi gjorde längst stigen. Det avslutades med action av tjäder som stöttes och skrikande nötskrikor. Inte ska man heller glömma bofinken som ständigt visade vilken duktigt sångare han är.

Stort tack Samuel för att vi får ta del av din kunskap, och inte bara om fåglar utan om svampar och annat som hör skogen till. Det var en fantastisk tur med mycket vacker fågelsång och natur.

/Linnea Lindelöf

Foto: Samuel Persson @samuels_pix