Annika Rastén etta i EKO-klassen med 229 arter och elva i den fria klassen med 230 arter

Hej Annika, grattis till första platsen i Jubileumsrallyts EKO-klass! Du har ju legat i toppen sedan början av året och har haft imponerande årslistor de senaste åren, vad har du för strategi för dina årslistor?
”Min strategi är dels att vara ute i naturen så mycket jag bara kan
och dels att använda mina kunskaper och erfarenheter för att optimera
chanserna att hitta så många arter som möjligt. Jag vet t.ex. att bästa
tiden för stäpphök brukar vara i mitten av april, sålunda lade jag extra
mycket tid på att skåda i miljöer som ser bra ut för kärrhökar då och
det gick utmärkt – en dag kom minsann en adult stäpphökhona förbi på
nära håll, precis som jag tänkt! Och så har jag skådat hela året. ”Rätt
tid för rätt art.” Under hösten blev det allt svårare att få in nya
arter och då cyklade jag ut till kusten en gång i veckan ungefär,
eftersom havet kan bjuda på en del skoj om man har tur. T.ex. cyklade
jag till Sikhjälma en dag med friska nordanvindar i andra halvan av
oktober, eftersom jag vet att det är bäst chans på tretåig mås då. Och
gissa om jag blev glad när det faktiskt kom en ung tretå efter ett par
timmars trålande över havet! Utöver eget strategiskt skådande har det
förstås blivit några drag också, det är nödvändigt för en så hög
årslista som möjligt”.
Har du gjort några överraskande fynd under året?
”Ja, mest överraskande var en vitryggig hackspett som plötsligt kom förbiflygande en dag i maj på en lokal där jag inte alls var beredd på det. Det vill säga, det var inte alls någon känd vitryggslokal eller i närheten av någon utplanteringsplats. Så det var riktigt oväntat och roligt. En pungmes i lämplig häckningsmiljö var också kul, den arten är ju inte heller särskilt vanlig tyvärr, fast den var inte lika överraskande som vitryggen. Mer förvånande var då en ägretthäger som kom insträckande från havet i Sikhjälma i början av oktober! Annars har det nog inte vara så mycket överraskningar, för de lite ovanligare arter jag hittat, som stäpphök (3 ex), röd glada (5 ex), fjällpipare (2 ex), roskarl (3 ex), tretåig mås, mindre flugsnappare (2 ex), rödstrupig piplärka, bändelkorsnäbb och lappsparv har varit resultatet av just strategiskt skådande”.
Om Upplands fågelskådare skulle ordna ett artrally igen, är det något du tycker vi ska ändra?
”Ja, ett förslag till ändring jag har är någon form av premierande av primärskådning. Jag noterade att det i jubileumsrallyt kom att bli rätt mycket ”bilbingo”. Det var några få slitvargar som körde Uppland runt och hittade en massa kul arter och sen följde kryssarsvansen efter och bockade av de redan kända fåglarna. Själv tycker jag inte den formen av skådning är särskilt rolig utan jag föredrar att hitta fåglarna själv. Det är mer spännande att skrota runt i okända marker, skåda strategiskt efter årstid och väder, och se vad för fåglar som kommer i ens väg. Jag kan ju nämna att av de 229 arter jag ekokryssade under 2021 så upptäckte jag 209 arter helt själv, d.v.s. jag fick 209 ädelekoårskryss. Primärskådning ger inte bara större tillfredsställelse för egen del, utan bidrar ju till bättre kunskaper om Upplands fågelfauna också. Hur många fler revir av t.ex. tretåig hackspett hade hittats om inte alla åkt till Styggkärret för att kryssa arten?”
Eric Salomonsson tvåa i Jubileumsrallyts EKO-klass med 228 arter och nia i den fria klassen med 235 arter

Hej Eric, du blev ju slagen av Annika Rastén med en ynka art i Jubileumsrallyt EKO-klass, handen på hjärtat, hur känns det?
”Det var en stenhård och jämn kamp ända från början, och mot en motståndare som mot slutet inte ens drog sig från att trampa iväg 10 mil i motvind och snöblandat regn för att kryssa rallhäger och tretåig mås… Jag jobbade ända in i december på att hänga in en järpe på listan men så här efter målgång tycker jag faktiskt att Annika var värd den där ynka extra arten… Det har varit ett väldigt roligt skådarår med både många fina fågelupplevelser och härdande strapatser som kalla tältnätter under vårvintern vid Styggkärret, paddling ut till Björn i maj och ca 320 mil med kikare på cykeln.”
Har du några missade arter som grämer dig?
”Cyklade från Uppsala till Väddö i oktober och en skärpiplärka landade kort på klipporna framför oss skådare precis när jag höll på och fipplade med termosen. En kaffe som kostade mig en delad förstaplats…”
Är det någon art som du är särskilt nöjd med att ha fått in?
”Ett av mina bästa fågelminnen någonsin blev när jag trampat iväg för att tälta vid Hjälstaviken kvällen den sista april. Var helt själv i tornet denna soliga fina vårkväll och en av de första fåglarna jag fick in i tuben var den svarthuvade måsen som hade rapporterats två gånger tidigare under veckan men som jag inte alls hade räknat med att jag skulle hitta igen. Men nu satt den på en staketstolpe alldeles nära tornet – och blev dessutom min art nr 300 på Sverigelistan!”