Exkursionsrapport: Uppsala by winter 27 jan

Ett 30-tal deltagare mötte upp vid Helga Trefaldighetskyrkan i Uppsala för en liten promenad i ett soligt och vintrigt Uppsala. Vi började med att gå genom Engelska parken. Där såg vi fem ringduvor som födosökte på marken och uppe i trädkronorna satt grönfinkar och en bergfink. Gruppen fick även fina observationer av nötväckor som klättrade omkring på stammarna.

Vi gick sedan mot Villavägen via Botaniska trädgården i hopp om att få se turkduva. Vi fick dessvärre inte se någon sittande, men två turkduvor flög förbi och sågs bra av alla. Grönfinkar och grönsiskor njöt av det fina vädret med lite småsång. En flock gråtrutar flög förbi på hög höjd i riktning mot Mälaren.

Nästa anhalt var Slottsparken. Härifrån hade det rapporterats bergfinkar så vi hoppades få se någon lite bättre än vi gjorde i Engelska parken, men det var helt tomt på finkar. Däremot födosökte mycket mesar och nötväckor och plötsligt landade en trädkrypare lågt på en stam och började klättra uppåt. Alla fick se trädkryparen fint och den gladde många, det är inte ofta man får se trädkrypare i solen så här!

Foto: Zackarias Svensson

Efter Slottsparken tog vi oss på hala gator ner mot Svandammen, där ett stort antal gräsänder som vanligt låg i vattnet. Några nya deltagare mötte upp, och eftersom de inte hade sett turkduva tog vi ett litet varv i Stadsträdgården. Ganska omgående hittade vi tre turkduvor som satt väldigt fint i solen. Alla kunde studera dem i tubkikare och se den svarta halsmarkeringen.

Nästa anhalt var strömstaren vid Upplandsmuseet, som bjöd på jättefina obsar. Den satt lugnt på en sten och lät sig beskådas genom tubkikare, vilket gladde många deltagare! Sist men inte minst tog vi sedan sikte på pilgrimsfalken vid Domkyrkan. Det soliga vädret gav oss hopp om mycket fina obsar, men döm av vår besvikelse när vi spanade av tornen och falken inte var på plats! Den hade setts som hastigast på morgonen men verkade nu vara ute på jakt. Vi stod och väntade ett bra tag men den dök aldrig upp. Deltagarna fick i alla fall veta var den brukar sitta ifall de vill göra ett nytt försök på egen hand någon dag. Vi bröt upp vid lunchtid och alla var nöjda och glada!

Strömstare. Foto: Zackarias Svensson