Exkursionsrapport: Trutar och trastar 24 feb

Det var kyligt, -13 grader, när vi samlades vid Trefaldighetskyrkan, morgonpigga och förväntansfulla. Dagens första anhalt var soptippen Högbytorp vid Upplands-Bro. Som vanligt var det gott om trutar på plats, åtminstone ett tusental gråtrutar och bland dem några havstrutar. Tidigare vintrar har det emellanåt setts vittrut här men inte i år. Däremot fick vi under goda ljusförhållanden se fyra ståtliga havsörnar som också lockats av livet på tippen.

Nästa stopp blev Ådö, invid Mälarens strand, där trädkronorna är späckade av täta mistlar. Mistelbär är en av dubbeltrastens favoriter på vintern, och mycket riktigt var fyra av dem på plats och kalasade på bären. Därefter bar det av till Hjälstaviken, först ett snabbstopp vid Svannäs där vi fick konstatera att vattnet var fruset och fågeltomt, och sedan till WWF-spången i hopp om att få se eller höra skäggmesar i vassen. Det fick vi inte, men oväntat nog dök istället en grupp stjärtmesar upp på spången strax före bron. Visserligen ”fel” mesar, men nog så charmiga!

Vi fortsatte till Biskopskulla där två rapphönsflockar födosökte på fälten. Dessa rapphönor har satts ut under hösten för jaktändamål, tyvärr finns ingen livskraftig vild population kvar i Upplands rapportområde. Vid Ryda kungsgård mötte vi en annan grupp skådare som hade något i kikaren. Avståndet var ganska långt, men visst var det en kungsörn som satt där i en trädtopp! Ute på slätten satt också en fjällvråk och höll span. Plötsligt hörde vi ett försynt knackande rakt ovanför våra huvuden. Där i aspen, som ur ingenstans, hade det dykt upp en mindre hackspett. Hackspettshonan hackade vidare i jakt på något ätbart, och vi kunde glädja oss åt ett par riktigt trevliga arter vid detta stopp.

Som avslutning stannade vi till vid Gästre, vid Fjärdhundra, där en stor flock med snösparvar huserat hela vintern. Flocken är riktigt talrik, uppemot 400 fåglar, och faktum är att det bara finns en annan snösparvsflock av motsvarande storlek i hela landet den här vintern. Vi kom inte jättenära fåglarna men det var ändå makalöst att se ett sådant myller av svartvita vingar. Bland snösparvarna fanns även gott om gulsparvar. Enligt uppgift ska där också vistas någon lappsparv, men den visade sig vara svårhittad bland alla andra sparvar. Trots detta kunde vi som vanligt summera en finfin exkursion med gott om roliga och minnesvärda fågelupplevelser!