Exkursionsrapport: Stockholm på vintern 28 jan

Eftersom det rådde bilbrist så genomförde vi turen med hjälp av kommunala medel och det gick mycket smidigt och smärtfritt! Nio förväntansfulla skådare möttes upp klockan 07:00 på Uppsala centralstation för en heldags skådande i Stockholm. Vi började med Råstasjön där vi direkt möttes av gräsänder, viggar och två rörhöns som rastade i en utloppsvak vid sjöns östra sida. Ute på isen stod säkert 50 gråhägrar. Vi promenerade långsamt genom strandskogen och hörde sjungande talgoxe, grönsiskor och mängder med koltrast. Uppskattningsvis såg vi cirka 50 koltrastar runt sjön!

Vattenrall. Foto: Samuel Persson

Siktet var inställt på att hitta vattenrallen som brukar övervintra på lokalen och det tog inte många minuter innan den dök upp och bjöd på fantastiska observationer. Vid ett tillfälle kom den till och med fram och åt bröd ur handen på Zacke!

Vid stora matningen var det ett myller av småfåglar som mesar, grönfinkar, gråsiskor. Vi fick även fina obsar på rödhake och en större hackspett.

Vid sjöns västra sida rastade alla gråhägrar på isen. Exkursionsledaren hade packat med lite färsk strömming som vi matade hägrarna med. Många hägrar kom fram väldigt fint och åt av fisken bara ett 2-3 meter ifrån oss. Häftigt att se dessa stora fåglar halka runt på isen och ge konstiga ljud ifrån sig!

Gråhäger. Foto: Samuel Persson

Klockan började bli förmiddag så vi intog en snabb fika innan vi tog oss vidare med pendeln mot Stockholm city och Strömmen. Nu hade dimman lättat och solen tittat fram så vädret var väldigt behagligt. Vid Strömmen rastade mängder med sjöfåglar. Sothöna, knölsvan och gräsand var talrikast men vi fick även se en liten grupp sångsvanar och ute på strömmen rastade 50-60 knölsvanar. Vi fick även se ett gäng skrattmåsar och tiotalet kanadagäss.

Vid Skeppsbron testade vi att mata med bröd för att spana på trutar men det var dömt att misslyckas då man precis innan skjutit salut för kungens namnsdag och måsarna var som bortblåsta. Istället begav vi oss till Riddarholmen för att titta på en smådopping som setts i Riddarholmskanalen de senaste dagarna. Vi fann doppingen under viadukten till bilvägen och fick se den mycket bra när den födosökte fram och tillbaka i kanalen. Nöjda med dagen begav vi oss så tillbaka mot centralen och tåget till Uppsala.

Zacke Svensson