Exkursionsrapport: Småfågelskådarna Örbyhus slott och Vendelsjön 13 sept

Småfågelskådarna är Upplands Ornitologiska Förenings verksamhet för fågelintresserade barn i åldern 6-12 år.

Skräckblandad förtjusning är rätta uttrycket för vad jag kände vid betraktandet av den överfulla parkeringen till Örbyhus slott söndag morgon kl 8. Fåglar är ju jätteskoj, men detta var ju överdrivet, och varför hade de inte anmält sig i förväg som jag begärt? Vad skulle Anders säga, och hur skulle Ängslyckans Café klara denna anstormning senare? Min fru tog ned mig på jorden med att påpeka att det nog var morgonpigga golfare trots allt. Det visade sig stämma, på den mindre parkeringen närmare Oxängen stod ett mindre, dock icke föraktligt, sällskap med kikare runt halsen och rester av frukosten runt munnen. Småfågelskådarna åter samlade för ringmärkning vid Oxängen!

Ett tiotal barn med föräldrar traskade stigen ned till märkplatsen lite norr om slottet och hälsades välkomna av Anders Arnell, Nina Janelm m.fl. Vädret var i det närmaste perfekt för att fånga och ringmärka fåglar, mulet med svag vind och varmt. Anders och Nina mätte, vägde och visade upp de fåglar som hämtats in från näten i närheten. En strid ström av fåglar passerade och alla som ville prova att hålla och släppa en fågel fick göra det. Under tiden berättade Anders och Nina om syftet med att ringmärka fåglar, nämligen att vi behöver lära oss om när olika fåglar flyttar från Sverige och när de kommer tillbaka. Hur lång tid det tar för fåglar att flytta och åt vilket håll de flyger. Ju mer vi vet om allt detta desto bättre blir vi på att skydda deras flyttvägar och även de platser där de bygger bo och föder upp sina ungar.

Lisa med rörsångare
Lisa med rörsångare

Rörsångare var den art som vi såg flest av på nära håll men även flera sävsångare, en nötväcka, några mesar, en grönfink och en gammal och en ung järnsparv samtidigt hörde till morgonens fångst.

Alma med järnsparv
Alma med järnsparv

Efter en avslutande nätrunda åkte en del av gänget runt sjön till det fina fågeltornet vid Varggropen där vi imponerades av väldiga gåsplogar liksom tofsvipornas samordnade flykt. Vitkindad gås, trana och häger ropades ut. Olika arter långbenta vadare kunde studeras på skapligt håll, spovsnäppa, kärrsnäppa, brushane och enkelbeckasin hörde till dessa. Bortsett från ett par avlägsna ormvråkar lyste rovfåglarna med sin frånvaro.

När vi var nöjda styrdes stegen mot Ängslyckans café där morgonen sammanfattades över nybakta bullar och lemonad. Vi hoppas att denna lyckade exkursion kan bli en tradition i småfågelskådarnas program, för som Anders Arnell uttryckte det, två gånger en vana, tre gånger en tradition!

Håll utkik i Fåglar i Uppland och på webben för vårens utflyktsprogram.

Petter Haldén
petter.halden@gmail.com

Nina med rörsångare
Nina med rörsångare

Lista över arter som de flesta såg:

Gråhäger
Knölsvan
Sångsvan (hördes)
Sädgås
Grågås
Gräsand
Kricka
Sparvhök
Trana
Större strandpipare
Tofsvipa
Kärrsnäppa
Spovsnäppa
Enkelbeckasin
Ringduva
Järnsparv (ringmärkt)
Rödhake (ringmärkt)
Sävsångare (ringmärkt)
Rörsångare (ringmärkt)
Blåmes (ringmärkt)
Nötväcka (ringmärkt)
Nötskrika
Stare
Grönfink (ringmärkt)
Sävsparv