Exkursionsrapport: Småfågelskådarna Hjälstaviken 24 sep

Soligt och varmt var vädret när småfågelskådarna samlades på Hårbyparkeringen. De senaste dagarna fanns rapporter om både fjällgås, pilgrimsfalk och jaktfalk och det var med högt ställda förväntningar som vi knallade ned mot tornet. Exkursionsledaren såg dock utmaningar i att hitta några fjällgäss bland de 30-40 000 gäss som enligt rapporter fanns på lokalen. Nära Kokullen gjorde vi ett första stopp för att få en överblick över alla rastande gäss. Efter lite letande på strandängen norr om staketet hittades ett par fjällgäss som alla barn kunde se. Inte så lätt att titta i tubkikare om man inte är van, men för de flesta trillade polletten snabbt ned. Dagens Hallelujah-moment för alla var när två havsörnar som på beställning närmade sig på låg höjd och fick åtminstone 20 000 av vikens gäss på vingarna. Dånet av applåderande vingar och kackel påminner inte så lite om när Barca gör mål på Real Madrid på Camp Nou!
Vitkindade gäss som flyr undan havsörnen. Foto: Petter Haldén
På plats nere vid tornet fick vi sköna närobsar på vitkindade gäss och grågäss. Hägern imponerade med att stå blick stilla. Över våra huvuden kretsade två havsörnar tillsammans med en ormvråk, en sparvhök, en brun kärrhök och en korp. Högt upp, men fina jämförelser med storlek och silhuett kunde göras mellan de olika arterna. Några mindre grupper med tranor kom in för landning och skillnader gentemot häger diskuterades. När solen gick i moln och fikat tröt avslutades exkursionen. Mycket fin dag, även om det inte blev någon storfalk.
Skådning vid fågeltornet. Foto: Petter Haldén
PS. Exkursionsledaren var nära att gå ca 25 000 back på utflykten eftersom kamera med tele tappades bort under gåsskådningen. Som tur var hade den hittats av vänliga fågelskådare som såg till att den kom till rätta redan nästa dag. Puh!