Vårens exkursion till Örskär blev raskt fullbokad med förväntansfulla deltagare. Tack vare tillmötesgående vandrarhemspersonal kunde vi disponera några rum på vandrarhemmet så att även reserverna kunde erbjudas tak över huvudet.
Gruppen samlades i färjeläget i Öregrund i arla morgonstund för transport över Öregrundsgrepen med Trafikverkets gula färja. Väl på plats i Örskärssund på norra Gräsö väntade motorbåt på oss för skjuts över Örskärssund. Tre vändor blev det för att få med alla skådare och deras pinaler. Väl på plats på Örskär traskade vi upp till vandrarhemmet och stugorna vid fyrplatsen för att lämna packningen. Väl där möttes vi av en sjungande trädlärka! En snabb rumsfördelning gjordes och sedan var vi redo för att börja skåda.
Vädret på en utpräglad sträcklokal som Örskär är ett ständigt återkommande samtalsämne, vilket bekräftas av SMHIs väderstation som finns på ön. Denna helg dominerades av ett högtryck från norr med tillhörande friska nordvindar och till stor del klar himmel. Skönt för människor som står i lä men det blir inte särskilt mycket fågel att titta på. Några sträckande sjöorrar och en och annan trastflock blev utbytet vid fyren innan vi gick ned till sundsstranden för att se om några rovfåglar behagade korsa sundet. Några fiskgjusar, ormvråkar och havsörnar sågs som förväntat. Dessa tillhör det häckande beståndet på norra Gräsö och Örskär och ses dagligen. Några sparvhökar och tornfalkar samt en stenfalk hade betydligt mer bråttom norrut. Mer stillsamma var de två paren med gravand som höll till i sundet. Ute på fjärden sågs ett par alfågel i vacker sommardräkt samt lite blandade ankor.
Eftermiddagen spenderades till stor del på våra stugors respektive veranda där vi förutom av solen även kunde njuta av en och annan blå kärrhök och någon tornfalk. Hetast i helgen var en spetsvingad liten kärrhök som på lite för långt håll kretsade över ön med en sparvhök. Tyvärr slank den ur näven.
Klockan 18 inleddes knytkalaset i den största av stugorna, alla fick plats runt bordet och erfarenheter från både gammal och ung delades frikostigt.

Söndagsmorgonen inleddes med samling vid fyren, de som ville följde med till ringmärkningsplatsen på Tärnudden för en kortare visning av verksamheten. Under våren pågår ett projekt där en fångstserie från 1966 skall upprepas för att se om tropikflyttarnas ankomstdatum har förskjutits med anledning av klimatförändringarna. Projektet kan följas här: http://orskar.blogg.se/
Friska nordvindar och klart väder är inte optimalt för nätfångst heller och den lilla fångsten som vi bevittnade inskränkte sig till rödhake och gransångare. Åter till fyren där några grupper med dubbeltrastar kämpade på mot nordväst. Enstaka finkflockar, ängspiplärkor samt en trädlärka avslöjade sig också med sina lockläten mot den blå himlen. Stenfalk, tornfalk och blå kärrhök kunde också införas i protokollet. Överhavet sågs enstaka tordmular, labbar och lommar. Vid det här laget var exkursionsledaren så pass utmattad av den klena fågeltillgången och frös dessutom så svårt om händerna att denne blev tvungen att sätta sig på ryggen i värmen en stund. Fredrik Friberg övertog då förtjänstfullt rodret för en stund med sedvanlig entusiasm.
Efter urstädning av stugorna samlades vi vid sundet där vi inför transporten över sundet kunde njuta en stund av den värmande solen samt några sjungande gransångare.
Tämligen magert med tanke på fågeltillgången men ändå en trevlig helg där nya kontakter knöts. Tack till vandrarhemspersonalen för flexibel och utmärkt service.
