Exkursionsrapport: Nattsångare 11 jun

Dagens blåst hade börjat lägga sig och förhållandena var närmast optimala när ett trettiotal personer packade in sig i bilar vid Helga Trefaldighet. Vi tog först sikte mot Gamla Bälingemossar men hann inte längre än till Ulva kvarn innan en blå kärrhökshane kom jättefint rakt över ledarbilen. De flesta deltagare hann se honom innan han svävade bort över fälten. Nästa oförutsedda stopp blev strax söder om Källvreten, där en av bilarna upptäckte en slaguggla på ett staket. Vi kunde studera ugglan en god stund medan den förflyttade sig mellan stolparna. Två roliga överraskningar och då hade vi inte ens nått fram till första stoppet!

Väl ute vid mossarna var det full fart på gräshoppsångarna. Kornknarr snärpte och vaktel spelade från fälten, några morkullor tog sina turer över skogsbrynet och i energiskogen satt en kärrsångare. Flodsångaren, som hållit till här tidigare, hörde vi dock inte till.

Så bar det av till Sävastabäckens utlopp norr om Björklinge. Här tog vi fika medan näktergal och sävsångare sjöng för full hals. Till och från kunde också trastsångarens grova kraxande höras. Vid det här laget var vi lite efter schema, och två bilar valde att nöja sig här, men resten av gruppen fortsatte för ett sista stopp vid Viksta stentorg där trädlärkan hälsade oss välkomna. Strax därefter kunde också nattskärrans enigmatiska knarrande höras i fjärran. Lagom till att det började bli lite ljusare på himlen tog en morgonpigg rödvingetrast till orda medan vi packade ihop oss och avrundade en fantastiskt fin fågelnatt.

Därmed är vårens exkursionsprogram till ända. GLAD SOMMAR önskar vi i UOF alla medlemmar! Ha det riktigt fint och låt inte kikaren vila. Vi ses till hösten!