Exkursionsrapport: Lavskrikornas land 18 feb

Vi var 18 morgonpigga personer som mötes kl 05 vid Trefaldighetskyrkan för en tvåtimmarstur till Kittan, ca 17 mil från Uppsala. När vi närmade oss parkeringsplatsen stod den efterlängtade tjädern i vägkanten. Niklas Hjort var snabb och fick en bild på tjäderhönan.

Tjäder. Foto: Niklas Hjort

Väl framme blev det trångt på parkeringsplatsen, vi var fyra bilar från Uppsala så de tre andra bilar som tillkom fick stå på vägen. Några av oss hade turen att höra tallbitar tuta, men skaren på snö gjorde det svårt för alla att höra dem. Promenaden ner till matningen bjöd på spännande spår, bl.a. mård, skogshare, räv och ekorre och inte minst spillning av varg.

Vargspillning. Foto: Per Johan Ulfendahl

Vid matningen av togs korven fram, både till lavskrikorna och till grillningen. När elden brann som bäst och korven just skulle ätas kom lavskrikorna fram. Totalt sågs tre stycken och flera av oss fick fina bilder på dessa nordliga fåglar.

Lavskrika. Foto: Samuel Persson

Andra arter som både sågs och hördes var spillkråka, gråspett och mindre korsnäbb. Några som gick i förväg tillbaka till bilarna hade turen att få se 15 tallbitar flyga förbi. Vi lämnade Kittan riktigt nöjda vid tolvtiden.

Foto: Per Johan Ulfendahl