Exkursionsrapport: Kungsängen 27 aug

Denna blåsiga men varma och soliga lördagsmorgon samlades vi vid de gamla reningsverksdammarna för höstens första exkursion. I den hårda västliga vinden drömde man sig för en sekund bort till västkusten, men vad ska man dit och göra med en sådan här pärla precis i utkanten av Uppsala!

Målarten var givetvis blåhake som flyttar förbi Uppland just den här tiden på året, och vi hann inte ens ut till Kungsängen innan en ung hona visade sig. Helt plötsligt satt hon bara där i en skräppa, inte många meter ifrån oss, i ett par sekunder innan hon tog till vingarna. Det här var en individ helt utan blått på strupen, men ändå – vilken start.

IMG_7884

Vi rörde oss ut längs stora diket i sällskap av ormvråkar, tornfalkar och buskskvättor. Ute på Vindbrovägen stötte vi på flera vadare: två större strandpipare rastade på fältet, en gluttsnäppas tju-tju-tju hördes och strax därefter kom en ljungpipare förbi oss i full karriär. I dagvattendammen kunde vi i lugn och ro beskåda såväl flera rörhönor som smådoppingen som hållit till där en tid. En sävsångare hoppade upp till toppen av ett kaveldunet och från buskarna intill spanade en törnskata. Fantastisk utdelning på ett par timmars morgonpromenad!