Exkursionsrapport: Årike Fyris 27 apr

Mörka moln hotade när vi samlades i fågeltornet vid Övre Föret kl 18. Tio tappra själar var på plats utöver de två ledarna. Vid första anblick var både vattenspegeln och dybankarna ganska tomma på fågel. Allt eftersom sprack dock molntäcket upp, solen letade sig fram och det blev mer behagligt om än inte varmt. I samband med detta dök även lite mer fåglar upp. En eller kanske två skäggdoppingar lurade i vassen, en ståtlig brun kärrhökshane snurrade över vassarna i norr och två fisktärnor flög förbi.

Bland vadarna noterades inte mindre än sex mindre strandpipare samtidigt! En skogssnäppa och två gängliga gluttsnäppor födosökte under exkursionens sista halvtimme, och kvällens höjdpunkt var två svartsnäppor (ännu inte helt utfärgat svarta) som landade en snabbis på dybanken men nästan omgående lyfte igen och fortsatte söderut.

Tack till alla som deltog! Enligt prognoserna ska värmen äntligen komma till helgen, så man kan nog tänka sig att det hinner hända en del på fågelfronten till nästa onsdag. Vi ses väl då?

IMG_7724