Exkursionsrapport: Björn 4 okt

Årets andra Björnexkursion, under ledning av Per Johan Ulfendahl, inleddes redan i Fågelsundet. När fiskaren Kjell körde ut med det första lasset exkursionsdeltagare passade nämligen de som fortfarande var kvar i land på att hitta en ägretthäger som kom inflygande och landade på ön precis utanför fiskeläget! En bra start, även om deltagarna i båt ett muttrade lite där vi stod vid fyren och spanade, och försökte hitta något roligt förbisträckande innan båt två anlände till Björn. Detta lyckades dock inte, överlag var det inte mycket till sträck förbi Björn denna dag. Men 23 prutgäss som kom flygande och lade sig fint precis utanför oss gjorde genast alla gladare, det är trots allt inte så hemskt ofta man får se denna vackra lilla gås så fint i Uppland. En (eller kanske flera) gråsälar stack också upp nosen då och då.

Foto: Per Johan Ulfendahl
Foto: Per Johan Ulfendahl

Ett konstigt läte från en buske och en snabb obs av en liten jämnbrun fågel med ögonbrynsstreck höjde pulsen lite, innan det konstaterades att det var en gärdsmyg. Samtidigt kom den första rapporten om tajgasångare från övriga skådare som befann sig på ön. Vi rörde oss mot öns västra sida (med paus för att beundra en väldigt orädd varfågel) där det finns en dunge som brukar gömma roliga saker. Det dröjde heller inte länge förrän en tajgasångare skymtades, och för att alla skulle få se den spelade vi upp lite tajgasång. Raskt dök fågeln upp, och inte nog med det! Ännu en tajgasångare dök upp intill den första, och otroligt nog kom snart en tredje! Tre tajgasångare i samma al är det sannerligen inte varje dag man får se, och alla tre visade upp sig exemplariskt, även om de på tajgavis var väldigt rörliga.

En av tre tajgasångare. Foto: Per Johan Ulfendahl
En av tre tajgasångare. Foto: Per Johan Ulfendahl

Glada och nöjda intog vi lite matsäck, välförtjänt. Resten av dagen ägnades åt mer rotande i buskar, där vi återsåg tajgasångare flera gånger bland alla kungsfåglar, samt lite span över vattnet som i alla fall gav en och annan lom och en rastande salskrake. Mot slutet av vistelsen begav vi oss åter mot fyren där två skärsnäppor kunde ses fint på ett litet skär (förstås) precis utanför Björn, och en sillgrissla låg och vilade på vattnet.

Vid tvåtiden åkte vi tillbaka till fastlandet, men exkursionen var inte riktigt slut än. Alla tre bilar åkte vidare till Ledskär, och två av dem passade på att köra in på Rossholmsvägen, en liten grusväg som går genom skogen. Ett riktigt lyckokast visade det sig, vi stannade på ett ställe och visslade lite som sparvuggla för att få se lite mesar, när Jean-Paul plötsligt meddelade att det satt en hökuggla bakom oss! Och visst, där satt en uggla och stirrade stint på oss sådär som bara ugglor kan. Vilken tur att en av oss inte bara kikade dit alla andra tittade, utan kollade bakom. Hökugglan tog sig en flygtur till en ny kvist innan den slutligen försvann in i skogen när ingen hade koll på den.

En nyfiken hökuggla. Foto: Per Johan Ulfendahl
En nyfiken hökuggla. Foto: Per Johan Ulfendahl

Mot Ledskär bar det sen, och den sista bilen (med undertecknad bakom ratten) höll på att få sig en riktig söndagsstek när en tjädertupp plötsligt klev ut framför bilen. Lyckligtvis hann vi bromsa och den stora fågeln flög in i skogen. I Ledskär fick vi fina obsar på allehanda änder, inklusive en bergandshona som höll till med en grupp vigg och gav fina tillfällen till jämförelser. Massor av gäss och en del vadare kunde också inräknas här.  Vi skildes så till sist, oerhört nöjda med en fantastisk dag som inte bara bjöd på spektakulära fågelobservationer, utan också ett underbart soligt oktoberväder och mycket trevligt sällskap. Man kan inte säga annat än att en UOF-exkursion till Björn alltid är en höjdpunkt under hösten!

Nina Janelm