Se på tornseglarna i Högby!

Bilder och nyheter från Jan Wärnbäcks holk i Högby:

ca 25 dagar gamla och snart på egna vingar

2020-07-30: I holken växer ungarna så att det knakar och idag var det dags för ringmärkning. Detta gjordes på morgonen då även båda föräldrarna var i holken. Hela familjen spenderar fortfarande nätterna tillsammans. Föräldrarna är båda ringmärkta sedan tidigare. Det visade sig att den ena av de vuxna är en fågel som jag ringmärkte i denna holk 31 juli 2015. Den är med andra ord minst 7 år* och har de senaste 5 åren kommit tillbaka till samma holk. Den andra fågeln märktes 2018 i denna holk.

Min misstanke om att det även i år var tre ungar i holken stämde inte. Men två stora ungar var där som båda fick var sin ring. En av mina katter var aningens nyfiken och kom för att kolla vad jag höll på med. Jag hoppas att ungen slipper komma så nära en katt igen. /Jan

*tornseglare häckar nästan aldrig som 1-årig och därför var fågeln 2015 mest trolig minst 2 år gammal, förmodligen minst 3 eftersom det sägs att de flesta häckar för första gången när de är 3 eller 4 år gammal

Pilfinken inspekterar

Ungarna kläckte i början av juli. Ganska sent i år men häckningen fördröjdes ju lite genom att stararna hade upptaget holken. Janne skriver:

Den 8 juli sågs ungar i holken för första gången. Säkerligen var de några dagar redan då men de vuxna fåglarna lämnar dem sällan när de är så små utan ligger och värmer dem. Redan 6 dagar senare har de fått betydligt mer fjädrar och nu är båda föräldrarna ute och jagar mat. När de vuxna är borta passar en pilfink på att hoppa in och inspektera (se film). Pilfinkarna häckar i en annan holk på husets gavel och är tornseglarnas närmsta grannar. Tur för finken att inga av de vuxna fåglarna kom hem.

Utifrån vad jag sett misstänker jag att det även i år är tre ungar. Det kommer visa sig om en vecka – 10 dagar när jag ska ringmärka dem. /Jan

Här kommer pilfinken och inspekterar. De små tornseglarungarna ses längst nere i bildkanten, där boet är.
Här syns de små tornseglarungarna i boet i nedre bildkanten. De är bara ett par dagar gamla då den 8 juli.

Kläckt?

2020-07-08: Dagar med dåligt väder och mycket regnande, som till exempel 4 juli, gör att tornseglarna inte lämnar holken på hela dagen. De är normalt ganska morgontrötta och ofta börjar inte dagen dvs de flyger ur holken förrän vid 7. Sannolikt för att de insekter de äter inte finns i luften tidigare. Men som synes på bilden är klockan snart 9 och regnet öser ner så fåglarna ligger lugnt kvar och väntar. Jag kan inte se om de kläckt än, men de borde ha gjort det. /Jan Wärnbäck

Det regnar ute – lika bra att stanna inne en stund till!

Jag kunde se samma sak 8 juli i en holk med webbkamera i Brussel. Fåglarna lämnade holken först 9:30 efter ett regnområde hade passerad. /Debora Arlt

Nu ruvar tornseglarna

2020-06-21: En stor del av en fågels liv är väntan och det är verkligen slow tv att följa tornseglarnas förehavanden i holken. Men inte desto mindre fascinerande. Sedan någon vecka verkar det som att de ruvar och nu spenderar båda de vuxna nätterna i holken. Ruvningen pågår nästan 3 veckor så det kommer dröja ett tag till innan vi förhoppningsvis får se några ungar. /Jan Wärnbäck

Mycket gräs i holken i år – kvarlevorna av stararnas bo, stararna som upptog holken till 3 juni.

Tornseglarna i Högby är tillbaka!

2020-06-07: De första kom ganska sent i år först 23 maj, det är 8 dagar senare än normalt 17 maj. Holken var i år upptagen av starar, men 3 juni hoppade starens ungar ur holken. 6 juni flyttade tornseglarna in. De spenderar en del tid i holken och ofta putsar de varandra men än har de inte lagt några ägg. /Jan Wärnbäck

Paret inne i holken.

2019 senare i augusti: hade de flugit ut och lämnat holken. tyvärr pajade tekniken dvs datorn som hade sparad de sista bilderna och filmen från precis innan de lämnade holken. Så nu får vi vänta tills de kommer tillbaka nästa år för att se de igen.

2019-08-04: snart ska de lämna holken: Ungarna är stora nu och ser nästan ut som sina föräldrar. Det är bara de ljusa fjäderkanterna i ansiktet och på knogarna som avslöjar att det är årsungar. De är mycket själva nu och föräldrarna kommer inte in till holken på nätterna längre. Här kommer tre filmer inspelad under de senaste 3 dagarna som visar kalabaliken när en av föräldrarna kommer med mat, och – mer i stilen med ’slow-TV’ – stretchövningar som ungarna håller på med, och hur de putsar varandra (i slutet av en av filmerna):

Kalabaliken bryter ut när en av föräldrarna kommer med mat. Den vuxna tar sedan tillfälle att pusta ut och ta det lugnt en stund, putsar fjädrarna innan den ska ut och på jakt efter insekter igen. inspelat 2019-08-02.
Sova, stretcha lite, och putsa varandra. inspelat 2019-08-04
Lite mera aktion. Det verkar vara rätt trångt – inte mycket plats att stretcha och öva vingarna samtidigt. inspelat 2019-08-04

2019-07-20: Janne berättar: Det är just nu full fart på paret i holken, och undra på det med tre hungriga ungar. Alla ungar var i samma storlek vid ringmärkningen och kändes som de hade fått ordentligt med mat. Det är trångt i holken på kvällarna nu när ungarna börjar bli större. Trots det så spenderar båda föräldrarna oftast nätterna i holken men det händer att bara den ena är där. Ska bli spännande att se hur det går för dem nu när de kommer börja träna sina vingar alla tre.

De tre tornseglarungarna vid ringmärkningen, beundras och omhändertas av Jannes två döttrar. Foto: Jan Wärnbäck
Ett myller av vingar – inte lätt att se vem som är vem när 3 ungar och sina 2 föräldrar trängs i boet om nätterna. Rätt datum för inspelningen är 2019-07-19.

2019-07-12: Flygträning på begränsat utrymme – än så länge anas inte så mycket av den kommande mästerliga flygfärdigheten. Men ungarna börjar träna musklarna tidigt:

en av de tre ungrana flaxar med vingarna för att träna musklarna (korrekt datum för inspelningen är 2019-07-12)

2019-07-14: Fullt hus, hela familjen sover. På natten trängs de i boet – tre ungar som blir allt större och sina två föräldrar. Ingen helt ostörd sömn dock – någon måste alltid klia eller bara sträcka lite på sig:

2019-07-07: En bit in i juni nu – vad har hänt? Ungarna kläcktes för ungefär en vecka sedan och matas nu flitigt av sina föräldrar. Tornseglarna lägger normalt 2-3 ägg men vanligast i Sverige verkar vara 2 ägg, och det såg ju ut som 2 ägg på den förra bilden. Tyvärr är vår kamerainställning inte helt optimal så att inte hela boet syns (vi kan inte störa de nu men vi ska försöka fixa en bättre inställning till nästa år) . Nu visar det sig att paret har 3 ungar i år. Kul, tycker Janne – han har märkt ett par kullar tornseglare i sina holkar under flera år men det är första gången med en kull på 3! Se på filmen hur tre matgiriga ungar blir matade. Observera den uppsvullna strupsäcken där föräldern har samlat tusentals små insekter och bakat ihop med saliv till en boll – för enklare överlämning! Observera också att föräldern är ringmärkt dvs. högst troligt en av de som vi märkte i fjol i samma holk.

3 ungar som är ca 10 dagar gamla blir matat. Datum och tid som visas på kameran är felaktigt, rätta datum är 2019-07-07.

2019-06-16: När de ger sig ut på morgonen visar det sig att de har 2 ägg! Tornseglarna ruvar i knappt 3 veckor, både hanen och honan deltar i ruvningen.

2019-06-13: Både hanen och honan sover varje natt i holken.

2019-05-28: Idag var det premiär för besöket i holken – paret kom in för att sova! Nu ser vi med spänning emot vad som händer hos tornseglarna i Högby under sommaren 2019!

2019-05-19: Janne spanade och spanade men tornseglarna kom inte förrän kvällen 19 maj i år. Då hade han som mest 5 över Högby.