Prova på att inventera fåglar?

Har du gått och funderat på att börja inventera fåglar men inte riktigt vetat hur det går till eller om du ”klarar av det”? Nu finns möjlighet att följa med en av våra uppländska inventerare under våren på en ”nattrutt”. Under denna typ av inventering räknas skymnings- och nattaktiva arter, till exempel ugglor, morkullor, nattsjungande sångare, kornknarr och vaktel.

Metoden är en punktrutt som innefattar 20 stopp där man räknar sedda/hörda fåglar under 5 minuter. Punkterna ligger längs en ca 5 mil lång sträcka och nås med bil. Inventeringen startar vid solnedgången och brukar hålla på 3-4 timmar. Rutten körs vid tre tillfällen varje säsong; i mars, april och juni.

De vädermässiga förutsättningarna för en lyckad inventering är ”fint väder” utan nederbörd och svaga vindar. Detta i kombination med inventerarens övriga åtaganden gör att det ofta kan bli kort varsel när tidpunkt bestäms.

Eftersom målsättningen är att få fram nya inventerare ser vi helst att du har körkort.
Är du intresserad så hör av dig till inventeringsansvarig Peter Schmidt på tel 073-067 31 45 eller e-post luscinia11@gmail.com.

Lappuggla. Foto: Jon Hessman