Oxängens CES-ringmärkning

Vendelsjön är en av Upplands fågelrikaste sjöar. Vid dess västra strand, alldeles intill Örbyhus slott, ligger märkplats Oxängen. Här har standardiserad ringmärkning av häckande småfåglar, så kallad CES-märkning, ägt rum sedan 2003.

Syftet med ringmärkningen är att kunna följa beståndsutvecklingen hos vanliga tättingar. Enligt riktlinjerna för CES sker ringmärkning vid tolv tillfällen från maj till augusti. Nätens antal och placering är densamma mellan åren. På Oxängen genomförs ibland även ringmärkning på hösten, utanför CES-projektet.

Varje år anordnar UOF och Småfågelskådarna varsin exkursion till Oxängen. Om du är intresserad av att följa med till ringmärkningen och träffa fåglar på riktigt nära håll, kolla UOF:s program som du hittar här!
Nedan hittar du rapporter från de senaste märktillfällena. Gå också gärna med i Facebook-gruppen Oxängens CES-märkning där du kan följa med i vad som händer på märkplatsen.

Nötväcka ringmärkt vid Oxängen

Nötväcka ringmärkt vid Oxängen


Lördag 27 augusti

Årets sista CES-ringmärkning blev en lite avkortad historia. Det blåste rätt friskt redan när vi satte upp näten, och vinden snarare ökade än avtog under förmiddagen, så när vi nått fyra timmar, vilket är minimigränsen för en godkänd CES-märkning, togs näten ned. Inga blåhakar idag, roligast var istället nötväcka och domherre. Totalt fångades 18 fåglar.

Trots bristen på fåglar var det ändå trevligt som vanligt vid Oxängen. En nötkråka flög förbi och två lärkfalkar for runt, den ena mobbade för en kort stund en stor duvhök. Gärdsmygen sjöng fortfarande. I övrigt har vi slagit rekord i dåliga skämt i och med några riktigt usla gåsvitsar (”jag ANSER att det där var en grågås” och dylikt)…

Nåväl, i och med detta är årets officiella ringmärkning slut, och vi landade på totalt 348 nymärkningar av 34 arter. Vi ses igen till nästa säsong!

Dagens fångst, 18 ex av 8 arter:
Nymärkningar (17 st): järnsparv 1, rödhake 4, koltrast 2, svarthätta 1, sävsångare 1, rörsångare 6, nötväcka 1, domherre 1.
Kontroller (1 st): rödhake 1.

Bosse och Åsa på väg att kolla näten

Bosse och Åsa på väg att kolla näten

Ruggande adult rödhake, påtagligt kortstjärtad pga detta!

Ruggande adult rödhake, påtagligt kortstjärtad pga detta!

Inte världens bästa bild, men man kan se hur ruggningen pågår med nya pennor som är på väg ut. De nya fjädrarna är lite mörkare och glansigare än de gamla, som är mer blekt bruna. Rödhake.

Rödhaken här med utbredd vinge där man ser hur ruggningen pågår med nya pennor som är på väg att växa ut. De nya fjädrarna är lite mörkare och glansigare än de gamla, som är mer blekt bruna.


Lördag 20 augusti

Idag genomfördes den andra augustimärkningen med gott resultat. Totalt 58 fångade fåglar med den ovanliga kombinationen gräshoppsångare och blåhake på topp. Gott om blåmes, rödhake och rörsångare – dessa tre stod för nära två tredjedelar av fångsten. Andra trevliga arter var gärdsmyg, sävsångare och ärtsångare.

I markerna var det påtagligt tyst förutom en sjungande gärdsmyg och en dito lövsångare. Däremot flög det över två nötkråkor, och vid glassdisken på golfklubben efter avslutad märkning kunde vi bekvämt studera denna vackra kråkfågel på ganska nära håll.

Under ringmärkningen hade vi ett femtontal gäster från Naturskyddsföreningen och Örbyhus Biologiska Förening. Intresset var stort runt ringmärkningsbordet och såväl barn som vuxna fick prova på att hålla i fåglar. Eftersom det var torrt i markerna kunde vi också förevisa fågelplockning vid nätplatserna.

Dagens fångst, 58 ex av 16 arter:
Nymärkningar (53 st): gärdsmyg 1, järnsparv 1, rödhake 9, BLÅHAKE 1, koltrast 1, svarthätta 2, trädgårdssångare 1, ärtsångare 1, sävsångare 1, rörsångare 11, GRÄSHOPPSÅNGARE 1, lövsångare 4, talgoxe 3, blåmes 13, entita 1, bofink 2.
Kontroller (5 st): järnsparv 1, blåmes 4.

Sensommarjuvel! Årets första ringmärkta blåhake blev en ung hane. Men redan under första vassrundan studsade en annan ung blåhake runt ute på spången bara några meter från oss där vi stod och plockade blåmesar, den ville dock inte flyga in i nätet...

Sensommarjuvel! Årets första ringmärkta blåhake blev en ung hane. Men redan under första vassrundan studsade en annan blåhake runt ute på spången bara några meter från oss där vi stod och plockade blåmesar, den ville dock inte flyga in i nätet…

Färgglada påsar fulla av fågel efter morgonens första runda i vassnäten

Färgglada påsar fulla av fågel efter morgonens första runda i vassnäten

Gräshoppsångarpaparazzi

Gräshoppsångarpaparazzi

Det står några cembratallar vid golfklubben, och nötkråkan tog sig för av fröna ur kottarna. Riktigt oväntat och kul!

Det står några cembratallar vid golfklubben, och nötkråkan tog sig för av fröna ur kottarna. Riktigt oväntat och kul!


Söndag 7 augusti

Den första augustimärkningen ägde traditionsenligt rum på kvällen, och även om det är skönt att för en gångs skull inte behöva masa sig upp i ottan är fångsten alltid lite sämre på kvällsmärkningar. Vi fick ändå ihop en trevlig blandning av arter och det fortsätter att trilla in ärtsångare som till synes verkar ha ett riktigt bra år! En mycket trevlig kväll i fint väder, och extra glädjande att vi hade besök från ett boende för nyanlända ungdomar. Vi fick också bläddra i en fantastiskt charmig fågelbok från Taiwan som ringmärkningsansvarige Leo hade med sig.

Dagens fångst, 30 ex av 13 arter:
Nymärkningar (28 st): gärdsmyg 1, rödhake 3, rödvingetrast 1, svarthätta 7, trädgårdssångare 1, ärtsångare 1, sävsångare 1, rörsångare 5, lövsångare 6, blåmes 1, sävsparv 1.
Kontroller (2 st): talgoxe 1, entita 1.

Att lossa fåglarna ur nätet kan vara lite pilligt ibland!

Att lossa fåglarna ur nätet kan vara lite pilligt ibland

Dagens talgoxe var i full färd med att byta stjärtfjädrar. Stjärtens rundade form förde tankarna åt betydligt mer exotiska fåglar som prinia...

Dagens talgoxe var i full färd med att byta stjärtfjädrar. Stjärtens rundade form förde tankarna åt betydligt mer exotiska fåglar som prinia…

Fågelbok à la Taiwan

Fågelbok à la Taiwan


Söndag 24 juli

Söndagsvädret var synnerligen angenämt med nästan vindstilla hela morgonen, inledningsvis tunna molnslöjor som sedan sprack upp till strålande sol. Inte heller fanns mycket att klaga på vad gäller fångsten, just den tredje julimärkningen brukar kunna toppa säsongen och med 90 fångade fåglar idag lär det kanske bli så även i år (om inte augusti kan skrälla…).

När man räknar samman kontroller och nymärkningar kan man konstatera att det var riktigt jämnt i arttoppen idag – lövsångare tog med 10 ex en knapp seger före hela fyra arter på 9 ex. Bland lite roligare arter kan nämnas Oxängens blott andra grönsångare, dessutom blev det favorit i repris från förra helgen med både ärtsångare (nr 10) och härmsångare (nr 15). Totalt 21 arter i näten och som så ofta bjöd Oxängen på både bredd och spets!

Dagens fångst, 90 ex av 21 arter:
Nymärkningar (81 st): sädesärla 1, järnsparv 4, rödhake 6, taltrast 1, koltrast 1, svarthätta 6, trädgårdssångare 2, ärtsångare 1, sävsångare 9, rörsångare 9, härmsångare 1, lövsångare 10, GRÖNSÅNGARE 1, svartvit flugsnappare 1, talgoxe 5, blåmes 8, entita 1, bofink 9, steglits 1, sävsparv 4.
Kontroller (9 st): rödhake 1, koltrast 1, svarthätta 2, trädgårdssångare 1, törnsångare 1, talgoxe 2, blåmes 1.

Gryningsdis över Oxängen

Gryningsdis över Oxängen

Grönsångare – hörs ganska ofta i skogen intill Oxängen men i fångsten närmast en raritet! Fantastiskt snygg med sin gulgröna rygg, citrongula strupe och kritvita buk

Grönsångare hörs ofta i skogen intill Oxängen men i fångsten är den närmast en raritet. Riktigt snygg med sin gulgröna rygg, citrongula strupe och kritvita buk!

Många småfåglar har egenheten att när de läggs på rygg förstår de inte att de kan flyga iväg utan ligger bara snällt och tittar tillbaka. Här demonstrerat med en järnsparv

Många småfåglar har egenheten att när de läggs på rygg förstår de inte att de kan flyga iväg utan ligger bara snällt och tittar tillbaka. Här demonstrerat med en lydig järnsparv 🙂

En av dagens nio sävsparvar

En av dagens sävsparvar


Söndag 17 juli

Helgens märkning gick av stapeln i söndags, och för första gången i år fick vi bra med fågel! Inte mindre än 47 fåglar ringmärktes och ytterligare 6 kontrollerades denna dag som präglades av ytterst dåliga skämt, prat om gärdsmygar samt inte minst Jons höksångartårta! Mycket god blåbärsskapelse som intogs med vördnad av de närvarande. Det bästa med Oxängen är att man aldrig vet när det plötsligt bjuds på något gott!

Dagens fångst, 53 ex av 17 arter:
Nymärkningar (47 st): gärdsmyg 1, rödhake 3, taltrast 3, svarthätta 4, trädgårdssångare 2, ärtsångare 1, törnsångare 1, sävsångare 1, rörsångare 9, härmsångare 1, lövsångare 6, talgoxe 4, blåmes 4, entita 1, bofink 2, grönfink 1, sävsparv 3.
Kontroller (6 st): rödhake 1, trädgårdssångare 2, rörsångare 1, sävsparv 2.

Noterbart är att alla sävsparvarna (om jag inte minns fel) var adulta honor… tre taltrastar hör heller inte till vanligheterna, och härmsångaren och ärtsångaren var bara nummer 14 respektive 9 på Oxängen totalt. Skoj!

Det var lite mer aktivitet vid ringmärkarbordet idag!

Det var lite mer aktivitet vid ringmärkarbordet idag!

Hanna plockar sin första fågel ur nätet.

Hanna plockar sin första fågel ur nätet

Höksångartårta! På Oxängen har vi en liten tävling där man ska gissa vilken som blir nästa nya art för märkplatsen. För två år sen fångades en höksångare, vilket Jon hade gissat på. Enligt tävlingens regler ska då den som gissat rätt bjuda på tårta. Jon har inte kunnat vara med på länge, men nu var det äntligen dags!

Höksångartårta! På Oxängen har vi en liten tävling där tippar vilken som blir nästa nya art för märkplatsen, och den som gissar rätt bjuder på tårta. För två år sen fångade vi en höksångare, och nu var det äntligen tårtdags!

Oxängens nionde ärtsångare – faktiskt inte helt olik en höksångare :)

Oxängens nionde ärtsångare – faktiskt inte helt olik en höksångare 🙂


Onsdag 6 juli

Första julimärkningen avverkades i behagligt väder och med en hel drös trevliga medarbetare. Diskussioner pågick som vanligt, nu om allt från gransångarraser över röjningsbehov till Islands fotbollsinsatser. Oxängens officiella växtlista påbörjades, naturligtvis med uppländsk vallört som första art. Nina och Anders myntade det nya uttrycket ”Det finns alltid en tuva till att vända” och Albin rensade kanalen från vattenpest. Med mera med mera!

Totalantalet fångade fåglar blev 32, en mindre än årsbästa från Vendeldagen. Inga stora sensationer men en gransångare och två gärdsmygar gladde lite extra. God variation som så ofta på Oxängen! Trevligt också att en hel del arter ännu sjunger i lövskogen, som svarthätta, järnsparv och skogsduva. Inte en enda rörsångare fångades varför vi inte kom ett dugg framåt i färden mot den tusende märkta individen av denna art vid Oxängen.

Avslutning med glass och kaffe vid golfklubben som så många gånger förr. Avslappnat och behagligt.

Dagens fångst, 32 ex av 13 arter:
Nymärkningar (29 st): gärdsmyg 2, järnsparv 2, rödhake 4, taltrast 1, svarthätta 5, trädgårdssångare 1, sävsångare 2, gransångare 1, talgoxe 3, blåmes 5, nötväcka 1, grönfink 2
Kontroller (3 st): järnsparv 1, rödhake 1, sävsparv 1

Såhär glad blir man när man gått en runda och kommer tillbaka med fyllda påsar!

Såhär glad blir man när man gått en runda och kommer tillbaka med fyllda påsar!

Anders plockar ur en taltrast ut nät S9 (förr kallat Plessnätet).

Anders plockar ur en taltrast ut nät S9 (förr kallat Plessnätet)

Taltrasten undersöks

Taltrasten undersöks i detalj

Hampdån, har vi fått lära oss. Hamnade på växtlistan och satte igång en diskussion om att det låter mer som nån slags gammal sjukdom än en växt – "Jag har nog fått lite hampdån i axeln"!

Hampdån, har vi fått lära oss. Hamnade på växtlistan och satte igång en diskussion om att det låter mer som nån slags gammal sjukdom än en växt – ”Jag har nog fått lite hampdån i axeln”!


Lördag 25 juni

Märkningen på midsommardagens eftermiddag–kväll blev en tämligen lugn historia med endast 14 fåglar i näten, men flera omgångar trevliga besökare, även några barn. Min favoritfågel i handen, trädgårdssångaren, var representerad med två märkta.
Ännu sjöng en del arter i skogen som järnsparv, gärdsmyg och svarthätta. Bland fältobsar sågs kan även lärkfalk, fiskgjuse och brun kärrhök nämnas. 

Det var en varm dag och det kändes som att fåglarna var lite loja på grund av detta. Värmen gjorde också att det så kallade ”Oxängsbadet” invigdes medelst plaskande fötter från östra bron.

Roligast var utan tvekan att Oxängens 6000:e fågel ringmärktes, en ung rödhake som blev vederbörligen fotad och ömt kysst innan den släpptes och firande vidtog med bubbel, jordgubbar och chokladkaka! Stort tack till er som varit förutseende att ta med dessa firarattiraljer! Pommacflaskan från jubileet är nu graverad med datum och kompletterar övriga prydnader i märkboden.

Dagens fångst, 14 fåglar av 10 arter:
Nymärkningar (8 st): järnsparv 1, rödhake 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 2, bofink 1, sävsparv 2
Kontroller (6 st): järnsparv 1, svarthätta 1, rörsångare 3, lövsångare 1

Ringmärkningsgänget firar Oxängens 6000:e ringmärkning!

Märkningsgänget firar Oxängens 6000:e ringmärkta fågel!

13516355_10205260387303388_4129845857111923432_n

Jubileumsdryck

Trädgårdssångare

Trädgårdssångare

Nina inviger Oxängsbadet för säsongen

Nina inviger Oxängsbadet för säsongen


Fredag 17 juni

Månadens andra märktillfälle gick som planerat av stapeln igår kväll med nättid kl 15-21. Ganska varmt till en början men det kändes stundtals lite rått framåt kvällen, fuktig luft och svaga men svala vindpustar. 18 ringmärkta och 6 kontrollerade fåglar är inte några siffror som går till historien men får väl ändå ses som hyfsat med tanke på årets resultat hittills. Två unga sädesärlor, två unga bofinkar och tre dito rödhakar indikerar ändå något slags häckningsframgång. Fåglarna ska förhoppningsvis öka i antal framledes och midsommardagen blir nog en höjdare!

Dagens fångst, 24 fåglar av 10 arter:
Nymärkningar (18 st): sädesärla 3, järnsparv 1, rödhake 3, taltrast 1, rödvingetrast 1, trädgårdssångare 1, rörsångare 1, svartvit flugsnappare 1, talgoxe 1, blåmes 1, nötväcka 1, bofink 3
Kontroller (6 st): trädgårdssångare 1, rörsångare 3, blåmes 2

13407072_10157050431750331_2487984845839630796_n

Unga fåglar har inte fått alla sina fjädrar när de lämnar boet, det ska gå fort att bli flygg så de producerar bara de nödvändigaste, vilka dessutom brukar vara av sämre kvalitet än senare fjädrar. Lyckligvis har de denna dräkt bara en kort tid, snart kommer denna rödhake att börja rugga till adult dräkt. Att fjädrar saknas kan man lätt se genom att blåsa bort fjädrarna omkring.

13427945_10157050431730331_9018862722807192623_n

Vingen på rödhaken mäts.

13432328_10157050432040331_4895386359286089146_n

Rödhaken vägs genom att stoppas i en gammal filmburk på en digitalvåg. Ser lite konstigt ut, men det går väldigt fort och är skonsamt för fåglarna!

13445675_10157050432105331_4260779740934366398_n

Färdigmärkt och färdigmätt får det bli ett litet porträttfoto på den unga rödhaken innan den återfår sin frihet.


Måndag 6 juni

Det blev varken rosenfink, gräshopp- eller flodsångare denna Vendeldag trots våra önskningar. Men det gjorde ingenting, för det blev en toppendag ändå! Trots att det låg frost på vallörten när vi kom tinade det snart upp när solen tittade fram och vi fick en härlig dag med perfekt temperatur och i princip helt vindstilla. Redan innan de första gästerna kom fångade vi under samma runda (och i samma nät) både stjärtmes och mindre hackspett, och många Vendeldagsgäster fick lite senare glädjen att vara med när en mindre flugsnappare fångades och försågs med ring. Det är bara den andra någonsin som ringmärkts vid Oxängen (den första var 18 maj 2013). Vi hade tidvis gott om gäster som fick se ringmärkning, och en del fick också chansen att känna på en fågel eller till och med hålla i och släppa en. 🙂
När alla gäster hade gått blev det lugnare igen, men fågelmässigt var det roliga inte slut, för årets andra större hackspett fångades under en runda i vassen. Kul, men det är rätt skönt för händerna att det trots allt inte är en vanligare art än det är. De har galet starka fötter med supervassa klor, och näbben är inte att leka med heller.

Dagens fångst, 33 fåglar av 16 arter:
Nymärkningar (24 st): STÖRRE HACKSPETT 1, MINDRE HACKSPETT 1, sädesärla 1, rödhake 1, taltrast 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 2, törnsångare 1, rörsångare 6, lövsångare 2, MINDRE FLUGSNAPPARE 1, stjärtmes 3, bofink 2, grönfink 1
Kontroller (9 st): sädesärla 1, järnsparv 2, rödhake 1, trädgårdssångare 2, rörsångare 2, blåmes 1

13394104_10157003813685331_624454029433112300_n

Mindre flugsnappare

13336010_10157003813745331_3212332645359634042_n

Mindre hackspett, hona

13346627_10157003813680331_6498544531536301577_n

Juvenila stjärtmesar, årets första fångade ungfåglar. Notera den vinröda ”ögonskuggan”, vuxna har gul istället.

13327532_10157003813865331_6056672589254058797_n

När solen började värma kom trollsländorna fram. Här en citronfläckad kärrtrollslända, en av de vanligaste trollsländorna vi har vid Oxängen.


Söndag 29 maj

Dagens märkning blev betydligt trevligare än förra gången vad gäller väder och fåglar. Det ramlade in lite fåglar fram till 9-tiden då det tog stopp och vi fick några nollrundor. Men det gjorde inget, det var ju fint väder och trevligt sällskap. Vi åt jordgubbar och dryftade viktiga ämnen såsom klockor, nördar och olika typer av lokallarm. Anders tittade förbi med Luna, världens sötaste shetland sheepdog, och lärde oss hur en rödek ser ut. Roligast i näten var den större hackspett som satt i nät 9 under en runda. Respekt gäller, den kan göra ont att hantera när den både hackar och kniper hårt om ömma ringmärkarfingrar med mycket vassa och starka klor. Ring fick den i varje fall, denna Oxängens femte ringmärkta större hackspett.
Dagens avslutades på golfklubben med glass som vanligt, och Bosse gav en lektion i hur man sparar batteri på sin telefon.


Dagens fångst utgjordes av 25 fåglar av 13 arter:
Nymärkningar (16 st): STÖRRE HACKSPETT 1, rödhake 1, rödvingetrast 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 3, sävsångare 1, rörsångare 3, lövsångare 2, talgoxe 1, stare 1, sävsparv 1
Kontroller (9 st): järnsparv 1, svarthätta 1, trädgårdssångare 1, talgoxe 2, blåmes 1, sävsparv 3

Nästa gång blir på nationaldagen 6 juni, då är det Vendeldagen och vi har öppen guidning mellan kl 7-9. Alla är välkomna då, så ta gärna med släktingar eller bekanta eller chefer eller beundrare eller bara vem som helst som ni råkar stöta på!

Större hackspett, 2k hane

Större hackspett, 2k hane

Rödvingetrast, 3k+

Rödvingetrast, 3k+

Trädgårdssångare

Trädgårdssångare


Söndag 15 maj

Har vi slagit rekord i få fångade fåglar på Oxängen? Det blåste halv storm och vi tog ner näten en timme före utsatt tid på grund av detta. Det kändes som om allt skulle blåsa bort idag, fascinerande att vi trots allt lyckades genomföra ett märkningstillfälle och ha i alla fall några fåglar att visa upp för grupperna som kom för guidning. Det blev dock betydligt fler besökare än fåglar, inte ens tvåsiffrigt i fångsten! Vi fick hålla till godo med de få som faktiskt fastnade i näten, och trots bristen på fåglar verkade alla nöjda.

Totalt fångades 9 fåglar av 6 arter:
Nymärkningar (4 st): järnsparv 1, rödhake 1, rörsångare 1, talgoxe 1
Kontroller (5 st): järnsparv 2, blåmes 2, sävsparv 1

Vi hoppas på bättre väder nästa gång!

En järnsparv letade sig i alla fall in i näten...

En järnsparv letade sig i alla fall in i näten…

...och belönades med en ring.

…och belönades med en ring.

Nina visar upp en rödhake för våra besökare.

Nina visar upp en rödhake för våra besökare.


Säsongspremiär söndag 8 maj

Varm och solig märkpremiär! Härligt att vara igång igen och som alltid vackert majväder, trevlig fågelsång med flera årskryss och behagligt låg vegetation. Totalt fångades 25 fåglar av 11 arter fördelade enligt följande:
Nymärkningar (23 st): järnsparv 3, koltrast 2, svarthätta 4, sävsångare 1, rörsångare 2, lövsångare 3, talgoxe 1, blåmes 3, bofink 2, sävsparv 2
Kontroller (2 st): törnsångare 1, lövsångare 1

Premiärgänget!

Premiärgänget!

Hej

En lövsångare fick årets första ring

Törnsångare

Första kontrollen – en törnsångare, ringmärkt som 2+ förra året och alltså 3+ nu (även om det inte kan utläsas av dräktkaraktärerna)

Talgoxe

En talgoxe demonstrerar ungefär hur mysigt det brukar vara att hantera mesar…