Har du hittat en tornseglare på marken?

När du hittar en bounge som ramlat ur boet i förtid

Under varmperioder på sommaren kan det hända att ej flygfärdiga ungar ramlar ur boet. Ungarna letar efter kylning och kan då ibland ramla ut. Ungar som hamnat på marken kan inte tas omhand av sina föräldrar, de kryper på marken tills dem är helt utmattade. Ej flygfärdiga boungar kan fortfarande vara duniga men också vara lika stor som sina föräldrar. Till skillnad från vuxna fåglar ser de fjälliga ut eftersom fjädrarna, framförallt på huvudet och vingen, har vita kanter.


Det bästa du kan göra är att försöka lägga ungen tillbaka in i boet den kom ifrån. Det är dock sällan möjligt. Om ungen är för ung för att flyga, behöver den experthjälp. Lägg ungen i en mörk låda med små lufthål där ungen lugnar sig och lämna den så fort som möjlig till en kunnig viltrehabiliterare. Viltrehabiliteraren kan ta hand om upphittade fåglar tills de kan flyga. För att motverka uttorkning kan du ge lite vatten genom att stryka en vattendränkt bomullstuss längs näbben vid ”mungipan” (undvik näsborren). 


Ansvarig viltrehabiliterare i Uppsala län är Viltjouren Uppsala med kontaktperson:

Maria Winberg
Mobil: 070-774 70 70
E-post: mariawinberg40@hotmail.com

 

Om du bor i en annan del av Sverige kan du hitta kontaktuppgifter till närmaste viltrehabiliterare hos Katastrofhjälp – Fåglar och Vilt eller på Viltakuten.se

Foto: Klaus Roggel

När du hittar en vuxen eller nyutflygen tornseglare på marken

Ibland hamnar en tornseglare på marken. Det kan hända i följd av konflikter med andra tornseglare, eller i samband med perioder av dåligt väder när fåglarna är hungriga och utmattad. En frisk tornseglare kan starta från marken om den har ett par meter plan yta framför sig, men en utmattad fågel behöver hjälp. En oskadat och flygfärdig tornseglare kan få starthjälp genom att du lägger den i dina handflator och lyfter den över ditt huvud. Är fågeln frisk och stark nog så lyfter den själv från denna ca 2 meter höga startramp. Du kan också lyfta den högt, och sänker sedan händerna relativt snabbt (men inte kasta fågeln) så att fågeln får luft under vingarna. Om fågeln inte lyfter själv så kan den vara skadad och behöver experthjälp, se kontaktuppgifter här. Kasta inte fågeln i luften – ett fall kan leda till vidare skador.

Foto: Petra Ögren

Att ta hand om tornseglare

Tornseglare är insektsätare och behöver anpassad specialkost för att utveckla sig på rätt sätt och inte ska ta skada. För att ta hand om tornseglare behövs därför normalt experthjälp. Under en kortare period kan man försöka mata de med t.ex. mjölmask eller helst gräshoppor eller syrsor som man kan få tag på i ett antal djurbutiker eller hos Vivara.se. Använd en trubbig pincett. När du hittar en tornseglare som inte kan flyga själv och behöver hjälp – börja med att lägga den i en mörk låda med små lufthål där den lugnar sig. Försök hitta en viltrehabiliterare som kan ta hand om den. Under tiden – kolla om du kan ge den lite vatten. Var försiktigt att inte droppa vatten på näbbens ovansidan där det kan komma in i näsborrshålen och försvåra andningen. Doppa istället en bit bomull i vatten och stryk längs med näbbsidorna. Då ska de börja öppna näbben och dricka själv. Ha tålamod om det tar en stund. Fåglarna klarar sig någon eller ett par dagar utan mat. För att fågel ska öppna näbben försök stryka lite med pincetten längs med näbben.