Exkursionsrapport: Håga ängar 28 mar

Det var trångt bland alla cyklar och bilar på parkeringen vid Björns hög till årspremiären av våra vardagsvandringar. Nästan 40 personer hade samlats för att ta del av de första vårfåglarna, fantastiskt roligt att se!

Inledningsvis rörde vi oss genom Hågadalens jordbrukslandskap. Ringduvor spelade och enstaka kråkor flög förbi men i övrigt var det förvånansvärt fågeltomt, exempelvis var inga lärkor på drillhumör. På väg in i Nåstens skogar började det dock arta sig. Koltrastar och bofinkar sjöng på flera håll och de senare fick vi tillfälle att studera i lurigt kvällsljus – under sådana förhållanden måste man titta på mer än bara färgtonen på bröstet för att vara säker på vad man ser! Vid spången fick några se, och de flesta höra, en sjungande trädkrypare.

Full uppslutning! Foto: Emil Nilsson

Väl framme vid vandringens huvudmål, Håga ängar, började det bli ordentlig fart på fåglarna. Som så ofta i skogen hörde vi fler fåglar än vi såg, så möjligheterna var goda att öva på både lockläten och sång av flera arter. Bitvis blev det smått förvirrat då fåglarna sjöng från alla håll samtidigt! Bland annat noterades svart- och tofsmes, kungsfågel, domherre, grönsiska, sidensvans och gulsparv. En ensam trana drog västerut över oss i skymningen och satte punkt för en lyckad premiärkväll.