Exkursionsrapport: Fysingen 23 maj

Vid Fysingen är det alltid gott om fåglar och denna kväll var inget undantag. Redan från parkeringen kunde vi se ett par skräntärnor en bit ut på Ströms mad. Skrattmåsarna såg ut som rena dvärgarna intill världens största tärna. På väg ner mot maden fick vi se alla tre svenska svalor (ladu-, hus- och back) samt tornseglare som jagade insekter lågt över strandängarna. Horder av grågäss med duniga ungar i olika storlekar betade av gräset, och bland dem en vitkindad gås. Ovanför oss spelade en mindre strandpipare, och vi lärde oss att man i flykten kan skilja mindre och större strandpipare med hjälp av den senares vita vingband.

Väl framme vid vattnet kunde vi snabbt hitta både gräsänder, krickor, snatteränder, bläsänder och skedänder. Lite senare kikade en årta, med sitt markanta ögonbrynsstreck, fram bakom en tuva vilket innebar att vi sett alla svenska simänder utom stjärtanden! Över vassen kretsade en brun kärrhökshane – änderna brydde sig inte alls. Några rödbenor och enkelbeckasiner flög fram och tillbaka över vattenspegeln, en drillsnäppa vippade i strandkanten och några grönbenor smög omkring bland grästuvorna. Bland vadarna hittade vi även en strandskata och två små knubbiga Calidris-vadare som först inte var helt enkla att bestämma. När de visade upp sig lite bättre såg man den långa näbben, det randiga huvudet och den svartvita uppenbarelsen och därmed var saken klar – två myrsnäppor!

Exkursionsgruppen räknar in arter på löpande band. Foto: Jon Hessman

Vi fällde ihop tubkikarna och tog en tur upp mot Ströms kulle där en björktrast matade sina ungar. Från toppen av samma träd hördes lövsångarens klara toner. En bit ut på spången hamnade vi mitt i skottlinjen mellan två mäktiga sångstämmor. På ena sidan klämde rördrommen i så att man riktigt kände bastonen vibrera i kroppen. På andra sidan svarade en näktergal som verkligen tog i från tårna med sitt grova kraxande och trastlika flöjtande. Vilken oerhört häftig upplevelse! Ute vid fågeltornet hörde vi en sävsparv och en rörsångare i vassen, dock inte den trastsångare som hörts där tidigare samma dag. Kvällen avrundades med en liten grupp stjärtmesar som landade i videbuskaget närmat oss. Vi kunde inte ha önskat oss en mer lyckad exkursion.