Exkursionsrapport: Fysingen 2 sep

I Uppsala öste regnet under hela lördagen, och likaså när vi möttes vid Trefaldighetskyrkan för avfärd. Väl framme vid Fysingen fick vi däremot inte en droppe på oss, och ingen utdelning för våra regnkläder. Istället fick vi njuta av en riktigt fin kväll med många roliga fåglar. Så kan det gå!

Foto: Jenny Östlund

Vid Ströms mad började vi genast botanisera bland vadarna. Grönbenor, brushanar, större strandpipare och kärrsnäppor fanns på plats. Så här sent på vadarsäsongen har i princip alla adulta fåglar redan flyttat förbi, så nu fick vi tillfälle att öva på deras ungfågeldräkter. En gluttsnäppa, några enkelbeckasiner och ett gäng krickor sågs också. På andra sidan sjön drog ett stort moln av tofsvipor förbi (säkert uppemot 500 st) med sin karaktäristiska flygstil. Som kronan på verket upptäckte vi en liten småsnäppa som kilade omkring i dyn med sina svarta ben och vita hängslen, och efter lite om och men fick alla se den.

Foto: Jenny Östlund

Vi började röra oss bort mot fågeltornet, och träffade då på en skådare som visade oss den kritvita ägretthägern som lurade i vegetationen. Vilken rolig bonus! Väl uppe i tornet bjöd hägern också på en liten flyguppvisning. På sjön låg, bland alla sothönor, både snatter-, bläs- och brunänder. En fiskgjuse drog förbi, och vi såg skäggdoppingar både med och utan skägg. Kvällen avrundades med ett par lärkfalkar som tog en sväng över skogen bakom oss. Trevligt med en exkursion där presentationstexten i programmet för en gångs skull stämde, nästan till punkt och pricka!

Foto: Jon Hessman