5 maj, 2022

Avverkningar hotar tjäderskogen

Rätt intill en tjäderlekplats i ett skogsområde utanför Uppsala hotas skogen av avverkning. Det är nyligen vi kunde konstatera en ”ny” tjäderlekplats – det vill säga en för tjädrarna välbekant lekplats men en som vi inte hade tidigare kunskap om. Vi visste att det finns tjäder i området med inte att det fanns en lekplats just där och inte hur många tuppar som spelar där. Under senaste två veckorna kunde vi ringa in lekplatsens ungefärliga spelcentrum. Så sent som 6 dagar sedan var vi ute på kvällen för att lyssna och räkna de inflygande tuppar. Tupparna flyger in till spelplatsen på kvällen för att ta nattkvist på ett träd vid sin spelplats.

Här sitter en ute i skogen och väntar på att tupparna ska komma inflygandes till sina natträd. Foto: Anders Lindholm

I slutet av kvällen bedömde vi att det var minst 10 tuppar som landade i träd i vår närhet. platsen ligger direkt intill avverkningsytan.

Idag upptäckte vi att avverkningen hade påbörjats alldeles intill där vi hörde tuppar flyga in till sina natträd.

Skogsstyrelsen har informerats, och så har markägaren och skogsbolaget.

 

Uppdatering 2022-05-02:
Efter skogsstyrelsens kontakter med berörda är avverkningen åtminstone tills vidare pausad. Skogsstyrelsen har kontakt med artskyddshandläggare på länsstyrelsen. Där någonstans avgörs vad som händer.


Uppdatering 2022-05-03: Tjädergruppen i Uppland inom UOF har stoppat pågående avverkning på tjäderspel under tjäderspelets aktiva period. Avverkningen är kopplad till Uppsala universitets skogsinnehav. En artikel kom med dagens UNT: Tjäderlarm stoppar universitetets skogsavverkning.

Skydda skogen uppmärksammar händelserna på sin webbplats 2022-05-04: Tjädergruppen Uppland stoppar avverkning vid tjäderspelplats