Inventering, kartläggning av tjäderlekplatser, avverkningsanmälningar, utredda frågetecken och nya frågetecken, och en tjäderkung

säsong 2023

börjar med Inventering av tjäder i naturvårdssyfte- gemensam inventering lördag 1 april 2023

En fin dag i tjäderskogen, med tjäderspår i snön, varg- och lodjurspår och en avslutande kvällsinventering:

Sedan är vi igång och letar efter avslöjande tjäderspillningsspår och lyssnar på tuppar som på kvällen flyger in till sina natträd intill lekplatsen. Så kan det låta: ”Kvällslyssning imorrn lördag, 15 april. Vi åker från Uppsala ca 17.00. Är på plats i skogen ca 18:30. Vi sitter, varmt klädda, lyssnar in solnedgången och skymningens fågelsång. Sen kommer tupparna inflygande kring solnedgången och någon halvtimme därefter.” Vi samlar ihop oss cirka kl 21, tillbaks till”.

Kvällen 20 april blev så här, text Jimmy Peterson: ”Tack till alla som följde med för torsdagens kvällslyssning. Tror att alla som inte varit med förut fick mersmak! Vi kunde konstatera att vi hamnat vid ett stort spel med många inflygande tuppar. Återstår för Anders och mig att noggrant plotta ut dem och försöka avgöra vilka som var samma. Men preliminärt 10-14 st. Och när vi nästan var tillbaka på bilvägen kom en slaguggla igång och spelade för fullt på väldigt nära avstånd. Makalös kväll i tjäderskogen.”

Samma kväll och efterföljande morgon hade Bo Söderström (i gömsle) ”en fin kväll och morgon med 6 tuppar och minst 3 hönor på marken. Denna korta inspelning fångar känslan. Först inflygande tuppar i skymningen och sedan spel med burrandet i mycket låg frekvens vid sisande partiet (skruva upp ljudet!).” – lyssna på ”Capercaillies flying in at dusk and lekking at dawn” at SoundCloud

Bilderna här är från en annan lekplats en annan morgon:

Under en kvällslyssning ser man sällan mycket tjäder. Vi placerar oss ut vid en förmodad lekplats (föregående inventering av spillning visade på ansamling av nattspillningshögar och möjliga spelarenor). Sitter man rätt så här man sedan vingbrakandet av tupparna när de kommer in.

Men sover man över, helst i gömsle så kan man upplever det som tupparna har kommit för. Jimmy Peterson: ”Låg ute torsdag till fredag och fick en otrolig upplevelse. Efter fjolårets spel utan hönor, om än häftigt i sig, var detta något riktigt maffigt. Med början redan 17:55 och tre timmar framåt var det oändligt många brak i träden, ca 42. Så klart många tuppar som flyttar närmare men ändå en indikation på att det är ett stort spel. Som mest såg jag sex tuppar samtidigt och hörde ytterligare några. Troligen är det över tio tuppar här. Någon gång när mörkret lagt sig hörde jag och kompisen ett slagsmål i ett träd. Han låg bättre till och såg en tupp ramla ner okontrollerat på marken. Först vid 4:20 började sedan morgonens spel. […] jag älskar att ha ynnesten att få ta del av deras uråldriga spel och försöka förstå det. Nu är detta redan ett skyddat spel men vilken känsla det är när vi stoppar avverkningar av tjäderskogar. Tänk om två hundra år att skogen förhoppningsvis står kvar och är livsmiljö åt en mångfald av arter för att vi gått omkring och letat tjäderskit.”

En inventering på dagen, i ett nytt område: Gårdagens inventering gav utdelning i slutet! Vi letade först i till synes fina tjädermiljöer med hällar och tallar men hittade inte särskilt mycket. När vi egentligen hade planerad gå hemåt så … ja plötsligt var det några hällar där det var tydligt platt-trampad och, inte mycket, men det var spelspillning.

Vårens letande gav en hel del utdelning. Sammanfattningen och uppdatering av kartorna återstår. Men 13+ hittade lekplatser är inte dåligt. Mycket tack vare allas insatser och inte minst tjäderkungen.